Ligi riigieelarvest: loodan väga, et mõistus jääbki peale

Jürgen Ligi
, rahandusminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles pingelisi riigieelarveläbirääkimisi kommenteerides, et koalitsioonilepinguga pandi põhiline osa eelarvest juba kokku.

Mõjuritest erilised on sel aastal ambitsioonikas koalitsioonileping, mis manööverdamisruumi ära kasutas, kuigi oli tükina kattega ja tasakaalus, ning prognooside halvenemine koos riskidega allapoole. Viimased tulenevad peamiselt Venemaa agressioonist ning sunnivad suurendama julgeolekukulusid, kehtestama sanktsioone ja halvendavad konjunktuuri kaubandussõjani välja. Pelgalt meeleolud ise tähendavad majanduses paraku konjunktuuri.

Muidugi takistavad mõistlikke valikuid alati valimised, ent esialgu on see väljendunud vaid meedialobas ammendamatute «riigi hoobade», toetuste, maksusoodustuste ja raudteede rajamiste teemal, mitte de­struktsioon läbirääkimistel.

Loodan väga, et mõistus jääbki peale, sest muid valikuid kitsal ajal pole. Oleme riiki ja rahvast turvanud ka ülekulutamist keelava eelarveseadusega ning tegelikult kevadel kokku leppinud, et eelarve lisataotlused ongi koalitsioonilepingu kulude ja tulude tasakaalu tabel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles