Soome mikropruulikojad põgenevad Eestisse

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestit on tabanud mikropruulikojade palavik. Pilt on illustratiivne.
Eestit on tabanud mikropruulikojade palavik. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmed Soome väikesed õlletootjad on kanda kinnitamas Eestis, kirjutab Helsinkin Times.

Eestit on tabanud mikropruulikodade palavik - viimase aasta jooksul on tegutsema hakanud vähemalt pool tosinat pisitootjat, käsitööõlled on jõudnud restoranide menüüdesse ning Tallinna vanalinna on rajatud uus õllerestoran.

«Aastavahetusest saadik on restoranid hakanud äkitselt pakkuma Eesti mikropruulikodade toodangut,» rääkis Helsinkin Timesile Tallinnas elav mänguprogrammeerija Miikka Kulmala. Kohaliku väiketootja Hopsteri ale´i Aotearoa Sauvin rüübates väidab ta, et masstoodanguna pakutavad õlled maitsevad kui «halva maitsega vesi.»

Eesti mikropruulikodade turuosa kohalikul õlleturul jääb alla ühe protsendi, kuid nõudlus üha kasvab.

«Turunduseks meil aega ei jätku, ainult tellimuste täitmiseks. Meie õllevalikust on huvitatud Rimi jaekett ning samuti on päringuid teinud Soome jaemüüjad. Tempo on peadpööritav,» rääkis Põhjala pruulikoja kaasasutaja Enn Parel.

Kohalikule käsitööõlleturule on tekkinud ka Soome päritolu võistleja Sori Brewing.

«Kui me kaks aastat tagasi hakkasime plaanima mikropruulikoja asutamist, ei olnud Eestis ühtegi konkurenti. Nüüd aga oleme sattunud täpselt buumi keskele,» ütles Heiki Uotila Sori Brewing pruulikojast.

Uotila, Pyry Hurula ja Samu Heino asutatud mikropruulikoda kaasas kolm kuud kestnud ühisrahastuskampaania abil 225 investorilt kokku 450 000 eurot; seejärel koliti esimesest augustist ettevõtmisega Tallinnasse.

«Me tahtsime saata Soome alkoholipoliitikale noomiva sõnumi. Just täna saime me Tallinnas oma korteri kätte,» olid mehed rõõmsad.

«Monopoli tõttu ei saa me Soomes rajada oma veebipoodi. Me tahame muutuda rahvusvaheliseks ning laieneda üle riigipiiride,» selgitasid nad.

Uotila and Hurula seisavad tühjas 700-ruutmeetrises tööstuhoones, mis oli kunagi koduks relvavabrikule. Siin plaanib Sori Brewing igal nädalal külastajaid vastu võtta - samamoodi nagu teevad nende USA väikepruulikodadest rivaalid.

Kohe, kui pruulikoda on üles seatud ning vastavad dokumendid korda aetud, saab alustada müügiga Soome.

«Soome mikrotootjad saavad saata meile oma pudelid, mida me omakorda saame läbi oma veebipoe Soome müüa,» selgitas Uotila.

«Me maksame koheselt ka aktsiisi ja käibemaksu.»

Aasta alguses Eestis Papabeersi käsitööõllede veebipoodi käivitada aidanud Pyynikki Craft Brewery pruulmeister Tuomas Pere oli kannustatud samasugusest frustratsioonist.

«See on poliitiline seisukohavõtt,» kinnitab ta.

Tamperes asutatud pruulikoja porter nimega Vahvaportter sai juulis Global Craft Beer auhindade jagamisel Berliinis kuldmedali.

«Ainuke viis saata õlut meie 900 osanikule, oli luua veebipood Eestisse. Isegi kui osanik elas pruulikoja kõrval, pidime me kõigepealt saatma pudeli Eestisse ja siis postiga tagasi Soome. Soome seadused on nii rumalad,» kritiseeris Pere.

«Suurem osa veebipoode ei maksa aktsiisi. Eesti on küll lähedal, samas ei ole Soomest võimalik jälgida Saksamaal või Suurbritannias asuvate veebipoodide tegevust, » ütles ta, kinnitades, et Papabeers maksab Soome saadetavate õllede pealt kõik vajalikud maksud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles