Cameron läheb lombi taha BP eest võitlema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cameron metallidetektorit katsetamas.
Cameron metallidetektorit katsetamas. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron sõidab tuleval nädalal kaheks päevaks Washingtoni, et seista BP huvide eest ja selgitada, et grupile tuleb tagada Briti majanduse ja firma dividendidest sõltuvate pensionäride nimel «stabiilne ja tugev» tulevik.

BP loodab pärast kolm kuud kestnud Mehhiko lahe naftalekke-luupainajat taas ohjad rohkem enda kätte saada. Lekke peatamine näib nüüd kulgevat edukalt ning peatselt peaks paigas olema ka süsteem, mille abil viimne kui tilk naftat koheselt kinni püütakse. BP aktsiad on viimase kahe nädalaga hakanud kosuma, kuna tärganud on lootus, et puhastustööde kulud lõplikult kontrolli alt ei väljugi.

USA kongressis on poliitilised rünnakud BP pihta aga jätkunud. Firmat süüdistatakse Lockerbie pommimehe vabastamisele kaasaaitamises, ühtlasi ähvardatakse neid ilma jätta uutest avamerepuurimise lepingutest.

BP on mures, et Ameerika poliitikud võivad oma surveavaldustega firmat tõsiselt sandistada, mis omakorda võiks neist teha kerge saagi USA suurimale naftafirmale nimega ExxonMobil.

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg kohtus reedel Cameroniga ja palus talt tungivalt abi pareerimaks Kapitooliumi kallaletunge. Cameron ütles Svanbergile, et ta ei tahaks küll tüli lõkkele puhuda, kuid kavatseb president Barack Obamale ja juhtivatele kongressmanidele siiski selge sõnaga meelde tuletada, kuivõrd oluline BP Briti majandusele on.

«Peaminister kavatseb rõhutada ameeriklastele, kui suur on BP roll tööandjana ning millisel määral sõltuvad firmast Briti pensionifondid,» ütles üks amenik pärast 45-minutilist kohtumist Svanbergiga.

BP toetuseks astus välja ka Suurbritannia suursaadik Washingtonis söör Nigel Sheinwald, kes kummutas teatud USA senaatorite süüdistused, nagu oleks naftafirma teinud Briti valitsuses lobitööd al-Megrahi vabastamiseks, et endale Liibüas uusi lepinguid kindlustada.

Söör Nigel ütles senati välissuhete komitee esimehele John Kerryle läkitatud kirjas, et ebatäpsused on «Suurbritanniale kahjulikud».

BP on tunnistanud, et tegi Briti valitsuses lobitööd vangide Liibüale üleandmise protsessi kiirendamise huvides.

Cameron ja Svanberg leppisid kokku, et peaminister ei hakka tüli õhutama ega puhu ülemäära suureks ohtu, mida mõned senaatorid endast BP-le võiskid kujutada, kuid rõhtab seevastu Suurbritannia rahvuslikke huve.

Cameroni assistent ütles: «Praegu me liigselt ei muretse. Sest tegelikult käib jutt praegu vaid käputäiest senaatoritest. Me ei usu, et ka USA administratsioon seda ülemäära tõsiselt võtaks.»

Teadaolevalt ei kavatse Cameron kõige pahasemate senaatoritega isiklikult ühendust võtta.
Peaminister võib arutada oma visiidi käigus ka finantsküsimusi. Downing Street keeldus kommenteerimast vihjet, nagu oleks Cameronil kavas kohtuda JPMorgan Chase’i tegevjuhi Jamie Dimoni ja Goldman Sachsi bossi Lloyd Blankfeiniga.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles