Paberipuu tegi sel kevadel ilusa hinnatõusu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stora Enso puiduvarumisplats Kundas.
Stora Enso puiduvarumisplats Kundas. Foto: Arvet Mägi

Paberipuu hind on teinud sel kevadel ilusa tõusu, selgub erametsakeskuse II kvartali puiduturu ülevaatest. Aastaga on paberipuu eri liikide hind kasvanud 34 kuni 79 protsenti, teatas erametsakeskus.

«Viimase kvartali põhitegijaks võib lugeda paberipuitu,» kirjutab ülevaate autor Heiki Hepner.

Ta jätkas, et kui kvartal tagasi sai kirjutatud, et paberipuidu hinnad on kasvanud aasta taguse ajaga mitmeid kümneid protsente ja et võib prognoosida hinna kasvu jätkumist, siis nii on ka läinud.

Kase paberipuidu hind on kasvanud veel viimase kvartaliga võrreldes 7 protsenti ja ulatub kõrgemale kui 650 kr. Okaspuu paberipuidu hind on kvartaliga kasvanud veel enam kui 10 protsenti ja küünib nüüd ligi 600 kroonini.

Okaspuu ja kase paberipuidu hinnad on tuntavalt kasvanud ka RMKl ja meie põhjanaabrite juures. Et tselluloositööstusel läheb hästi ja tooret on vaja näitab ka FOEX Euroopa tselluloosi börsihind. Mai keskpaigast juuli keskpaigani on hind järjepidevalt kasvanud. Okaspuu tselluloosi indeks on kasvanud selle ajaga 3,6 protsenti ja kase oma ligi 6,3 protsenti .

«Pikas perspektiivis prognoositakse siiski tselluloosihinna märgatavat langemist. Kas nii läheb näitab aeg, aga igal juhul tasub praegu paberipuitu raiuda ja turustada,» resümeeris Hepner.

30. juuni andmeil maksis haavapaberipuu keskmiselt 468 krooni, aastane hinnatõus 34 protsenti. Kuusk maksis 593 krooni, aastane hinnatõus 54 protsenti, männi paberipuu hind oli 593 krooni, aastane hinnakasv 58 protsenti. Kase paberipuu maksis 653 krooni ja selle puuliigi aastane hinnatõus oli 79 protsenti.

Hinnavaatlus põhineb metsafirmade Stora Enso Eesti, Metsäliitto Eesti, Toftan, UPM-Kymmene Forest, Grundar Puit, Väo Hake ja Keskühistu Eramets andmetel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles