Jobs: olime hetkeks oimetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i löödud juht Steve Jobs.
Apple´i löödud juht Steve Jobs. Foto: Scanpix Reuters

Steve Jobs vabandas eile vastumeelselt Apple’i iPhone 4 leviprobleemide pärast ja pakkus kõikidele vidina omanikele vähemalt septembri lõpuni tasuta kummiääriseid.

Vabandus oli vajalik vaigistamaks pahameelt, mille on põhjustanud levi katkemine telefoni alumise vasaku nurga puudutamisel, sest see takistab antenni tööd.

«Enamik iPhone 4 omanikke leiab, et midagi nii vinget pole nad iial pihus hoidnud,» ütles Apple’i tegevjuht firma Cupertino peakorteris korraldatud pressikonverentsil.
Probleemide all kannatajatele viidates ütles ta: «Me vabandame nende ees. Me teeme nende õnne nimel kõik, mis meie võimuses.»

Jobs ütles, et Apple maksab raha tagasi kõigile, kes on juba endale kummiäärise ostma pidanud, ning ühtlasi igaühele, kes oma telefoni tagasi tahab tuua. iPhone’i eksklusiivne telefonifirma USAs AT&T ütles, et loobub iPhone’ide tagasivõtmise tasust, kuid ei pikendanud 30-päevalist tähtaega.

Jobs märkis, et probleem on «ülemäära suureks puhutud» ning vuristas ette statistikat illustreerimaks, kuivõrd rahulolevad on iPhone’idega kõik need enam kui 3 miljonit klienti, kes viimase 22 päevaga telefoni soetanud on.

Ta ütles, et AT&T on leidnud iPhone 4 puhul iga 100 kõne kohta vaid ühe katkestuse enam, kui selle eelkäija puhul. Samas ei soostunud ei Apple ega AT&T avaldama katkenud kõnede arvu enne iPhone 4 tulekut – mis viitab sellele, et häireid võib siiki esineda senisest kaks korda rohkem.

Jobsi sõnutsi on oma telefonid AT&T kätte tagasi toimetanud vaid 1,7 protsenti ostjatest, kusjuures iPhone’i alguspäevadel oli vastav protsent 6. Ta keeldus aga vastamast küsimusele, kui palju telefone Apple’i enda poodidesse tagasi tuuakse.

Suure osa oma esinemisest kulutas Jobs selgitustele, et samasugused probleemid on ka paljudel teistel nutitelefonidel. Ta näitas isegi videot sellest, kuidas BlackBerryl ja teistel käes hoides signaal nõrgeneb.

«Enamik nutitelefone käitub täpselt sama moodi,» ütles Jobs. «Telefonid pole täiuslikud ja see on väljakutse kogu tööstusharule.»

Jobs ütles, et Apple uurib parasjagu kaebusi kõnekatkestuste kohta, mis pidavat tulenema probleemidest «lähedusanduriga», mis telefonile kõnest märku annab.

Analüütikute hinnangul peaks Jobsi vabandusest piisama, et hüvitada ülbe mulje, mille Apple jättis Consumer Reportsi kriitilise artikli linkide kustutamisega kliendifoorumitest.

Jobs ütles, et Apple oli kriitika tõttu hetkeks «oimetu, kohmetu ja endast väljas.» Seepärast läks neil ka vastusega veidi aega, kuna insenerid hakkasid rabistama ja üritasid palavikuliselt välja selgitada, milles probleem seisnes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles