Prokuratuur ei alustanud Pentus-Rosimannuse suhtes kriminaalmenetlust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eduard Laur

Põhja ringkonnaprokuratuur ei alustanud kriminaalmenetlust keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse suhtes, mida taotles Keskerakonna juhatusse ning erakondade rahastamise järelevalve komisjoni kuuluv Jaanus Karilaid.

Karilaid esitas eelmisel nädalal prokuratuurile avalduse, tehes ettepaneku kriminaaluurimise alustamist Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse suhtes. Karilaid tõi põhjenduseks suure rahasumma liikumise ettevõtte Autorollo kontole.

«Raha liikus Pentuse hallatava Keskkonnainvesteeringute Keskuse ning sealt edasi MTÜ Pakendiringlusele AS Autovaal kaudu,» põhjendas Karilaid eelmisel nädalal oma avaldust.

Karilaidi hinnangul on aastatel 2007-2011 riigikogu keskkonnakomisjoni kuulunud reformierakondlase Rain Rosimannuse, Keskonnainvesteeringute Keskuse nõukogu esimehe Keit Pentus-Rosimannuse, MTÜ Eesti Pakendiringluse ja ettevõtte Autorollo vahel otsesed seosed ning märgid korruptsioonist ja omakasust.

Karilaid viitas Äripäevas tänavu 8. veebruaril ilmunud artiklile «Prominentne raharing», milles on tema hinnangul kuriteokoosseisu tunnused, mida prokuratuur peaks kontrollima.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis täna Karilaiule vastuse, milles teatas, et ei alusta kriminaalmenetlust.

«Antud kuriteoteate pinnalt ei esine prokuröri hinnangul kriminaalmenetluse alustamiseks vajalikku piisavat kahtlust selles, et keskkonnaalaste õigusaktide väljatöötamisel oleks toimunud kellegi mõjutamist, et õigusaktidest nähtuks, kas ja mil viisil on need kallutatud ühe või teise huvigrupi kasuks. Samuti peaks sellisel juhul olema tuvastatud, et mõjutamine on olnud ebaseaduslik,» teatas prokuratuur vastuses Karilaiule.

Samuti ei esine prokuröri hinnangul Karilaiu kuriteoteate pinnalt piisavat kahtlust, et Autovaal OÜ-le ülekantud rahasummad oleksid üldse kuidagi olnud seotud Rain Rosimannuse tegevusega riigikogu keskkonnakomisjonis.

Kuna kuriteoteatest nähtuvalt ei ole võimalik tuvastada kuriteokoosseisu tunnuseid, tuleb kriminaalmenetlus jätta alustamata, märkis prokuratuur.

Prokurör märkis täiendavalt, et keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo menetluses on kriminaalasi, mille raames kontrollitakse ka antud kuriteoteates nimetatud rahaliste vahendite laekumist Autorollo OÜ-le.

«Kuna selles kriminaalasjas jätkub eeluurimine, pole võimalik nende ülekannete üksikasju avaldada. Samas saab prokuratuur kinnitada, et kriminaalasjas praeguseks tuvastatud asjaolud rahaülekannete ja raha edasise kasutamise osas ei viita kuidagi mõjuvõimuga kauplemisele,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles