Toiduained, mille hinnatõusu eest Venemaal karistatakse

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha hinna tõstmine võib kaupmehele tuua Venemaal rasked tagajärjed.
Liha hinna tõstmine võib kaupmehele tuua Venemaal rasked tagajärjed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Venemaa valitsus koostas nimekirja toiduainetest, mis ei tohi Lääne vastu kehtestatud impordikeelust hoolimata kallineda.

Asepeaminister Arkadi Dvorkovitš saatis kohalike omavalitsuste ametnikud poodidesse hindu jälgima, et oodatavasse hinnatõusu operatiivselt sekkuda, kirjutas Vedomosti.

Kaubandusketid said eelmisel nädalal nimekirja 40 toidukauba kategooriaga, mis sisaldab muu hulgas järgmisi nimetusi: nisujahu, riis, tatrakruup, makaronid, päevalilleõli, suhkur, sool, tee, vesi, erineva tehnoloogiaga valmistatud vorstid, looma-, sea- ja linnuliha, erinevate säilitustehnoloogiatega kala, konservid, munad, leib, sai, joogipiim, kohupiim, kefiir, hapukoor, kõva juust, kartul, sibul, kapsas, porgand, kurgid, tomatid, pipar, õunad, banaanid, viinamarjad, apelsinid, mandariinid.   

Kolmeteistkümne nn sotsiaalselt olulise toiduaine hindadest peavad kaubandusketid ise kohalikule omavalitsusele raporteerima. Omavalitsused aga peavad iseseisvalt kontrollima hindu viies suuremas üle-Venemaalises kaubandusketis ja isegi turgudel. Valitsuse ettekirjutus näeb ette, et ametnikud peavad ise müügikohtadesse minema, nad ei tohi külastada ühtesid ja samu müügikohti, vaid lähtuma «juhuslikust valikust».

Raffaizenbanki analüütiku selgitusel annavad hinnatõusu keelavasse nimekirja pandud toidukaubad kokku ligi 80 protsenti jaekaubandusfirmade tulust.

Kuigi valitsus asus nüüd hindu kõigest jälgima, võib see tulevikus viia hindade sundkülmutamiseni, mis toob kaasa kaubandusfirmade rentaabluse languse. Supermarketite marginaal võib kokku kuivada ning odavmüügipoed võivad seevastu kliente juurde võita.

Põllumajandusminister Sergei Fjodorov ei välistanud, et õiguskaitseorganid hakkavad vormistama protokolle põllumajandustoodete hinna põhjendamatu tõstmise eest.

Ametnike selgituse kohaselt ei hakata tülitama üksikut poodi, kui see müüb juustu näiteks 10 kopikat kallimalt, kuid kaubandusketid ja suured tarnijad tõmmatakse liistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles