Hollandlased ei pea kohvipoodidesse välismaalasi lubama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvipood Rotterdamis.
Kohvipood Rotterdamis. Foto: SCANPIX

Euroopa Kohtu juristi sõnul on Hollandi piirilinnal Maastrichtil õigus mitte lubada teiste riikide elanikke kohvipoodidesse, mis on populaarsed marihuaana müügikohad.


Antud juhul ei kehti kohtujuristi Yve Boti hinnangul Euroopa Liidu põhimõte inimeste vabast liikumisest, mille kohaselt ei saa teise liikmesriigi kodanikele keelata seda, mis on enda riigi kodanikele lubatud, vahendas EUobserver.

«Narkootikumid, sealhulgas kanep, ei ole sellised kaubad nagu teised ning nende müük ei saa kasu liikumise vabadustest, mille tagab ELi õigus, kuivõrd nende müük on ebaseaduslik,» oli kirjas Boti arvamuses.

Boti hinnangul on Maastrichti linna otsus lubada kohvipoodidesse vaid Hollandi elanikke vajalik, et kaitsta kohalikke narkoturismiga kaasnevate probleemide eest.

Euroopa Kohtult küsis arvamust Maastrichti linna seatud piirangu kohta Hollandi valitsusele nõu andev riiginõukogu, kellele esitas kaebuse üks kohvipood. Euroopa Kohus pole oma otsust küll veel teinud, kuid tavaliselt on selle otsused kooskõlas kohtujuristi arvamusega.

Hollandis nimetatakse kohvipoodideks kiirtoidukohti, mille peamine tegevusala on kanepist toodetud uimastite nagu marihuaana ja hašiš müük. Nende n-ö pehmete uimasite omamine isiklikuks tarbimiseks on Hollandis lubatud. Võimud sallivad ka nende müüki kohvipoodides, ehkki see on seadusega keelatud. Riigiprokuröri käskkirja kohaselt ei saa kohvipoed müüa ühele inimesele üle 5 grammi kanepit päevas ning nende laovaru ei tohi ületada 500 grammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles