Õppejõud ja teadustöötajad saavad tähtajatud töölepingud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Enn Lusti loeng Tartu Ülikooli Keemiahoones.
Professor Enn Lusti loeng Tartu Ülikooli Keemiahoones. Foto: Kalev Saar

Kõrgkoolid ja teadusasutused peavad alates järgmisest aastast kõigi õppejõudude ja teadustöötajatega sõlmima praegu levinud tähtajaliste töölepingute asemel tähtajatud töölepingud.

Aastavahetusel jõustuv muudatus annab võimaluse kujundada töösuhteid lähtuvalt töö tegelikust iseloomust ning arvestada seejuures mõlema poole huvide ja vajadustega, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Tähtajatud lepingud suurendavad töötaja kindlustunnet ning peaksid tõstma õppejõu ja teadlase ametikohtade atraktiivsust seni mujal rakendust leidnud erialaspetsialistide silmis.

Praegu kehtib kõrgkoolides ja teadusasutustes süsteem, kus töölepingud teatud aja järel lõpevad ja vabanenud ametikohale leitakse töötaja konkursiga. Tulevikus täidab seda rolli seadusemuudatusega kõrgkoolile ja teadusasutusele seatud kohustus atesteerida oma korralisi õppejõude ja teadustöötajaid vähemalt üks kord viie aasta jooksul.

Tähtajaliste töölepingute süsteem jääb uuest aastast kehtima ainult asutuse juhtide, prorektorite ning külalisõppejõudude ametikohtadele.

Enne 2015. aasta 1. jaanuari sõlmitud tähtajalised töölepingud kehtivad kuni nende lõppemiseni.

Riigikogu võttis vastavad muudatused ülikooliseaduses, rakenduskõrgkooli seaduses ning teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduses vastu juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles