Eesti alustas väiketuulikute eksporti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konesko Soome püstitatud väiketuulik
Konesko Soome püstitatud väiketuulik Foto: Konesko

Augusti alguses püstitati Soome esimene Eestis toodetud väiketuulik. Sellega on Eestist saanud tuulikuid eksportiv riik.

Turu linna lähedale Aurasse installeeritud 30 meetrise, hüdrauliliselt langetatava mastiga ja 20-kilovatise TUGE 20 tuuliku tootis täielikult Eestis AS Konesko.

«Lisaks väga headele looduslikele tingimustele toota Eestis tuuleenergiat on meil potentsiaali kaasa lüüa ka tuuleenergia tööstuses. Väiketuulikute tootmine on hea näide, kuidas väikeses riigis on võimalik nutikalt spetsialiseeruda,» kommenteeris Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni ja Tuuleenergia Klastri juht Tuuliki Kasonen.

Ta lisas, et riigi poolt on olnud abiks nii väikeseadmete võrgutingimuste lihtsustamine, EAS-i klastrite toetusprogramm kui ka Kredexi investeeringutoetus, mis väiketuulikute turu Eestis käivitas.

Konesko AS hakkas kodumajapidamistele ja väikeettevõtetele mõeldud mikro- ja väiketuulikuid arendama 2009. aastal ning alustas kolm aastat hiljem mudelite TUGE® 10 (10kW) ja TUGE® 20 (20kW) tootmist. Mõlemat tuulikut on testitud juba aastaid karmides keskkonnatingimustes Nasval, kus keskmine tuule kiirus on olnud 45 m/s ning temperatuur talvel langenud kuni -35⁰ C.

Konesko müügijuhi Indrek Gregori sõnul valmisid esimesed väiketuulikud koduturule, mis oli heaks võimaluseks saada kiiret tagasisidet ning viia vajadusel toodetesse sisse parandusi ning täiendusi. «Täna tunneme, et oleme valmis sisenema välisturgudele. Eelmise aasta lõpus sõlmisime esimesed müügilepingud klientidega Soomes ja Saksamaal ning tänaseks on esimene tuulik püsti ja teine on tarnitud ning ootab püstitamist,» lisas Gregor.

Et Eestis on ka teisi mikro- ja väiketuulikute prototüüpe testimise faasis, siis on tuuleenergia klastri hinnangul väiketuulikute turule sisenemas ka teisi kodumaiseid ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles