Venemaalased ostavad Eesti toitu ja kiidavad Kremli sanktsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaalt Narva saabunud ostleja kaubakorv pärast Tax Free tehingu vormistamist. Turvalindiga suletud kaubakoti hinnast viiendiku – käibemaksu osa saab ta kodumaale naastes tagasi.
Venemaalt Narva saabunud ostleja kaubakorv pärast Tax Free tehingu vormistamist. Turvalindiga suletud kaubakoti hinnast viiendiku – käibemaksu osa saab ta kodumaale naastes tagasi. Foto: Irina Tokareva

Narva poodidest innukalt oma kodumaal keelatud Eesti vorsti ja piimatooteid ostnud venelased nimetasid Kremli poolt Euroopa toiduainetele  kehtestatud sisseveokeeldu õiglaseks sammuks.

Eesti piiri lähedasest Kingissepast Narva Fama keskusesse nädalavahetuseks sisseostudele sõitnud pere oli ladunud oma poekärusse vorsti, kotlette, jogurtit, kohupiima ja hapukoort. „Vorsti- ja piimatooted on teil maitsvamad. Noh, ostsime ka alkoholi  - valik on siin suurem,“ rääkis 40-aastane perepea Postimehe ajakirjanikule.

Kuid samas tõttas ta kinnitama, et toetab Venemaa poolt Euroopa toidule kehtestatud sisseveokeeldu. „Aga kuidas siis? Mina olen selle poolt, et elada sõpruses. Aga kui meile midagi keelatakse, kas me siis peame vastama? Nemad keelavad – meie keelame,“ selgitas Kingissepa elanik veendunult.

Narva-Jõesuud oma armastatuimaks puhkusekohaks nimetanud Olga, 40nendates suvitaja Peterburist, kinnitas, et tema kodulinnas valitseb suurepärane toiduvalik ning mingisugust puudust pole sanktsioonide tagajärjel põhjust karta. Eesti kaupu, peale kohukeste ja õlle, pole ta Neevalinna lettidel juba niigi ammu näinud. „Bulgaaria ja Ungari puuviljad saab lihtsalt asendada Aserbaidžaani omadega,“ lausus Olga. „Kui teid lüüakse, siis varem või hiljem annate te vastu. See oli vastuseks Euroopa sanktsioonide nürimeelsusele ja idiotismile. Ja üldse pole elus tähtis mitte toit vaid õiglustunne.“

Kolm Kingissepa noormeest olid just ostnud kommi, küpsiseid ja terve kasti hinnalist šampust. „Teie sanktsioonidesse suhtume me  eitavalt, meie omasid aga pooldame,“ teatasid nad napisõnaliselt.

Vaid 56-aastane Peterburist pärit suvilaomanik Nikolai tunnistas, et tema hakkab importjuustust puudust tundma. Kuid spetsiaalselt juustu ostmiseks ta Eestisse sõita ei kavatse. „Kui ma näen letil kõrvuti kodumaist juustu ja Eestis või Lätis toodetut, siis valik langeb alati viimaste kasuks,“ rääkis Nikolai. „Mis puudutab Venemaa kehtestatud sanktsioone – siin pole küsimus üldsegi toidus, siis ma ei kiida neid põhimõtteliselt heaks, pean õudseks rumaluseks, nagu ka kogu viimase aja putinlikku poliitikat. See tekitab minus vastumeelsust.“

Kuigi eelmisel nädalavahetusel polnud Narva poodides polnud näha venemaalaste hiigeljärjekordi ja ka sisseostude hulk polnud märkimisväärne, vormistati Fama keskuses tunni aja jooksul kümme Tax Free ostu. Kõik käibemaksu vabastuse registreerinud ostjad kinnitasid Postimehele, et nad sattusid Narva juhuslikult ning ei kavatse tulevikus siia toidukaupade järele sõita.

Selveri kaubandusketi statistika seevastu näitab, et Venemaalt pärit püsiklient käib Narvas sisseostusid tegemas kaks korda nädalas. „Venemaalase ostukorvi maksumuseks kujunes eelmisel aastal 70-80 eurot, mis on Eesti elanike ostudest märgatavalt suurem,“ rääkis Selveri Virumaa piirkonna juht Nadežda Vähter. „Nad tulevad spetsiaalselt ostureisile, on ostud ette kavandanud, väljaminekutega arvestanud ning varunud piisavalt sularaha. Rubla devalveerimine neid üldjuhul ei mõjuta, sest nad peavad Eesti ja Euroopa kvaliteeti olulisemaks.“

Samal ajal, kui Fama keskuses tegutseva Prisma kaupluse juhataja Andrei Kopezini kinnitusel ostsid venemaalased möödunud nädalavahetusel tavapärase innuga, rääkisid supermarketi kassiirid, et sellel nädalavahetusel oli venemaalasi tavapärasest vähem. Paljud ostavad täpselt 38 euro eest, sest just selline summa võimaldab vormistada Tax Free tehingu, mille pealt saab ligi kuue euro eest käibemaksu tagasi.

Eelmisel nädalavahetusel, paar päeva pärast toiduembargo kehtestamist, sõitis Narva kaubanduskeskuste vahel kurseeriv tasuta liinibuss, mis tavaliselt on reisijatest tulvil, pooltühjalt.

„Viimasel aastal pole olnud märgatavat Venemaalt pärit ostjate arvu kasvu. Arvatavasti mõjub rubla langemine ja sündmused Ukrainas,“ tõdes Narva Astri kaubanduskeskuse turundusjuht Nadežda Saševoi. „Me oleksime rõõmsad, kui Venemaa poolt kehtestatud embargo tooks meile Venemaalt senisest rohkem ostjaid.“

Peamiselt Ivangorodist, Kingissepast ja Peterburist pärit ostjad viivad endaga Narvast kaasa märkimisväärselt pika nimekirja kaupu: rõivad, jalatsid, aluspesu, kosmeetika, kõik nimetused touidukaupa ja vahel isegi mööblit. Toidukaupadest on Saševoi kinnitusel leidnud venemaalaste erilise poolehoiu Tere ja Saaremaa kaubamärki kandvad tooted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles