Päästerõngas: Venemaale saab endiselt eksportida kalakonserve

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakonservid
Kalakonservid Foto: Mihkel Maripuu

Juba Venemaapoolsete sanktsioonide kehtestamise päeval hakkas levima kuuldus, et mingi osa kalatoodetest on piirangutest pääsenud. Tänaseks on selgunud, et edasi saab Venemaale eksportida koodi 1604 olevaid tooteid ehk kalatooted ja -konservid, kaaviar ja kalamarjast valmistatud kaaviariasendajad.

Eesti Kalaliidu juht Valdur Noormägi ütles, et Eesti kalaettevõtete jaoks oli Vene tolliliidu turg kinni juba aasta algusest. Seega on otsitud aktiivselt uusi turge. Külmutatud kilu ja räime on hakatud viima näiteks Nigeeriasse ja Keeniasse, eesti sprotte ja mõningaid heeringaid võib maikuust leida juba ka Jaapanist.

«Nii ei ole, et Venemaa kukub ära ja kohe joostakse riigi käest almust paluma,» sõnas Noormägi.

Konservide müügi jätk on Noormägi sõnul «natuke päästerõngas», kuna eestlased saavad müüa kilu lätlastele, kes teevad konserve ja müüvad Venemaale. Eestis on Noormägi sõnul alles vaid kaks konservivabrikut, üks neist ühe jalaga pankrotis.

Noormägi ütles, et praegu päästab kalatööstusi ka see, et hetkel aktiivset püüki ei toimu – see algab taas oktoobri lõpust. «Praegu on aeg atra seada,» kinnitas Noormägi.

Seda, et kalahinnad Eestis langeksid, Noormägi ei usu, kuna lepingud kaubanduskeskustega on pikaajalised. Tema hinnangul võib veidi langeda norra lõhe hind, kuid seda ei pruugi tarbija märgatagi, kuna juba täna tehakse sellele palju sooduspakkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles