Eesti Pank: sanktsioonid mõjutavad kuni 2000 töökohta

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. Foto: Eesti Pank

Venemaa vastusanktsioonid mõjutavad Eestis ligikaudu 1500-2000 töökohta, kirjutab Eest Panga ökonomist Kaspar Oja majanduskasvu kommentaaris.

Statistikaameti kiirhinnangu järgi kasvas SKP teises kvartalis kvartali võrdluses 0,5% ja aasta võrdluses 2,2%.

«Nii aasta kui ka kvartali võrdluses avaldas tööstussektor teises kvartalis majanduskasvule positiivset mõju. Ehkki tööstussektori toodanguootused langesid vahetult pärast Krimmi sündmuseid, on tööstustoodangu areng olnud suhteliselt stabiilne. Esimese kvartaliga võrreldes kiirendas majanduskasvu ka sooja talve ajutise mõju kadumine energiasektoris,» selgitas Oja, lisades, et majanduskasvule avaldab jätkuvalt positiivset mõju tugev jaekaubandus, mida toetab majapidamiste suur kindlustunne.

Majanduskasvu väljavaade on seoses Venemaa-Ukraina kriisiga muutunud keskpanga hinnangul pessimistlikumaks.

«Kui me ei arvesta Venemaa kehtestatud vastusanktsioonide mõju võimendumist tarbimise ega investeeringute kaudu, jääb sanktsioonide otsene mõju suurusjärku 0,2%–0,3% SKPst. Seejuures on arvestatud, et impordipiirang mõjutab otseselt nii Venemaale eksportijaid kui ka neid Eesti ettevõtteid, mis pakuvad sisendit nii Eestisse kui välismaale Venemaale eksporditava kauba tootmiseks,» kommenteeris Oja.

Sanktsioonid toovad tema sõnul kaasa muutusi eeskätt toiduainetööstuses ja põllumajanduses, aga ka teistes valdkondades, näiteks hulgikaubanduses ja transpordisektoris, mõjutades ligikaudu 1500-2000 töökohta.

«Sanktsioonid mõjutavad tooteahelaid terves Euroopa Liidus. Seetõttu võib sanktsioonide mõju Eesti välisnõudlusele ja Eesti majandusele ilmneda mitte üksnes Venemaa kaudu, vaid ka vähendades kaudselt Eesti eksporti teistele sihtturgudele.»

SKP kasvu kiirhinnang põhineb uuendatud aegreal ega ole seetõttu otseselt võrreldav Eesti Panga viimase prognoosiga. Uue metoodika alusel koostatud aegrea avaldab statistikaamet septembris. Eesti Panga prognoosi kohaselt peaks majanduskasv olema 2014. aasta kokkuvõttes 0,7%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles