Wall Streeti reform suruti läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

USA senat võttis eile vastu murrangulise Wall Streeti reformi, mis toob pankadele kaasa ridamisi piiranguid.


President Obama kuulutab eelnõu seaduseks tuleval nädalal. «Ameerika rahvas ei pea enam kunagi Wall Streeti vigu kinni maksma,» ütles president.

Demokraatidest senaatoritel õnnestus meelitada eelnõu poolt hääletama kolm vabariiklast, et võiduks vajalikud 60 häält kokku saada. Lõplikuks hääletustulemuseks kujunes 60-39 eelnõu kasuks.

Nüüd jätkavad finantsreformi sisulise poolega USA rahandusministeerium ja regulaatorid, kes peavad otsustama, millised ettevõtted kuulutada «süsteemselt olulisteks», et neile sellest lähtuvalt kapitali ja järelevalve vallas kõrgemad standardid seada.

Rahandusminister Tim Geithner andis mõista, et kavatseb kasutada uut seadust argumendina ka Baselis toimuvatel nõupidamistel, kus tulevad arutusele pankade uued ülemaailmsed kapitalistandardid.

«Ma olen täiesti veendunud, et kuna meil on tänu sellele seadusele trumbid käes, suudame kaasa haarata kogu maailma ja panna paika senisest palju rangemad kapitalinõuded kogu finantssüsteemi ulatuses,» ütles ta.

Vabariiklased ja pankurid on kurtnud, et seadus külvab ebakindlust – sest regulaatoritel on väga palju tööd alles lõpetamata.

«Nüüd tekib tohutul hulgal uusi bürokraatlikke masinavärke, kes millegi eest ei vastuta. See aga õõnestab tõsiselt Ameerika majanduse konkurentsivõimet,» ütles vabariiklaste liider panganduskomitees Richard Shelby.

Kuigi seadus on tervelt 2300 lehekülge pikk ja valdavas osas vägagi keerukas, üritavad demokraadid novembrikuiste vahevalimiste künnisel sellest sepistada poliitilist sõnumit, mis kujutab neid tarbijate õiguste eest võitlejatena – vabariiklasi aga Wall Streeti sabarakkude ja pugejatena.

Kõige olulisemaks uuenduseks peetakse üldiselt uue likvideerimisasutuse loomist, tegemaks ilma maksumakstate rahata tegemist tulevaste potentsiaalsete AIG-de ja Lehmanitega.

Obama ja demokraatidest kongressmanid aga peavad oma suurimaks saavutuseks tarbijate finantshuvide kaitse büroo (Consumer Financial Protection Bureau) loomist.

Eelnõu karmistamisele aitasid kaasa USA finantsjärelevalve poolt Goldman Sachsi vastu esitatud süüdistused ja nõudmised, millised viimane eile ka rahuldas.

Tänu sellele sisaldub uues seaduses ka omakapitaliga kaubitsemise keeld. USA keskpanga president Ben Bernanke ütles: «Täna kongressis vastuvõetud finantsreformi seadus on oluline samm selles suunas, et hiljutine finantskriis enam ei korduks.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles