Sulling: riik aitab põllumajandustootjad uutele turgudele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Martin Ilustrumm

Väliskaubandus- ja ettevõtlusministri Anne Sullingu sõnul on riik valmis aitama põllumajandustootjaid uutele turgudele, vähendamaks Vene-suunalise ekspordi kadumise mõjusid.

«Tuleb hakkama saada. See on ettevõtete ülesanne turgudele minna, aga kui on teatud turgudel vaja riigi tuge, siis me oleme loomulikult valmis aitama üksi avada ja tagama, et meie poolt asjaajamine võimalikult ruttu läheks,» ütles Sulling BNS-ile.

«Meil oli väga konkreetne jutt Ivariga [põllumajandusminister Ivari Padar - toim.], et järgmisel nädalal kutsuks kokku piimatootjad, kes kõige rohkem sellest mõjutada saavad ja arutaks nendega koos, mis me teha saaksime,» lisas Sulling.

«Mõnedel turgudel, näiteks Hiina ja Indoneesia, on tehnilised protsessid mis tuleb läbida. Meie saame võimalikult kiiresti valmistada ette need materjalid, mis lubade saamiseks vajalikud on. Hiina turuga on keerulisem – seal on meil see poliitiline küsimus üleval. Samas Hiina naaberturgudel võiksid meil olla head võimalused,» rääkis Sulling.

Tema sõnul on uute turgude leidmisel mõeldav ka naaberriikidega koostööd teha.

«Kui me kaardistame nõudlused, siis selguvad ka võimalikud mahud. Kas oleks mõistlik kellegagi seljad kokku panna või on mõnel turul nõudlus selles mahus, mis meil pakkuda on. See tuleb meil kõik töö käigus välja selgitada.»

Piimatoodete eksport oli möödunud aastal suurusjärgus 50 miljonit eurot. Selle aasta alguses vähenes see Venemaa piirangute tõttu kolmandiku võrra, rääkis Sulling ja lisas, et see juba ärgitas ettevõtteid uusi turge otsima.

Neljapäeval teatas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, et Venemaa kehtestab «täieliku embargo» enamike toiduainete impordile Euroopa Liidust, USA-st ja teistest lääneriikidest, mis on kehtestanud Moskvale sanktsioonid seoses Ukrainaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles