Kalurid: sanktsioonide tagajärgi on isegi keeruline prognoosida

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kalapüühiühistu tegevjuht Mart Undrest ütles Vene impordikeeldu kommenteerides, et olukord on tõsine.
Eesti Kalapüühiühistu tegevjuht Mart Undrest ütles Vene impordikeeldu kommenteerides, et olukord on tõsine. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Kalurite Liidu juhatuse esimees Mart Undrest ütles, et Läänemere regioonist Venemaale liikuva kala hulk on liiga suur, et seda kuhugi ümber suunata.

«Tahaks oodata ja vaadata, kas ongi tõesti nii ühene, et kõigile aastaks ja ilma eranditeta või kuidas nad seda täpselt teevad. Kui see täismahus rakendub, siis selle tagajärgi on isegi keeruline prognoosida. See ei puuduta ju kalanduses ainult Eestit, vaid me oleme kõik ju kuskil turgudel. Siis jääb ikkagi see kogus, mis täna Venemaale liigub, üle, ja seda on natuke liiga palju, et seda ümber suunata. Ma ei oska öelda, mida see kaasa toob,» selgitas Undrest.

Suuri probleeme toob kaasa peamiste siinsete ekspordiartiklite kilu ja räime jaoks uute turgude leidmine, kuna neid tarvitatakse inimtoiduks peamiselt vaid Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes.

Üks alternatiiv on müüa kilu ja räime loomasöödaks, kuid see on palju odavam ja sel juhul ei oleks kala töötlemist üldse vaja ehk kalatööstused kaoksid ahelast ära.

«Oleks see nii, et ainult Eesti läheb kinni, aga kogu Läänemere regioon põhimõtteliselt. See tähendab, et mitusada tonni kala jääb kuskil üle, kus ta siis oma väljundi leiab. Teised alternatiivsed turud nagu Ukraina ja sealsed arengud ei ole ka midagi positiivset. Pluss need, kes teevad kalast midagi – konserve – nende turust jääb ka suurem osa itta. Niikuinii on see seis olnud viimane aasta juba väga pingeline. See samm lükkaks selle nüüd kuhugi uude äärmusesse,» rääkis Undrest.

Kui Vene turg peaks tõesti terveks aastaks sulguma, siis on Undresti sõnul oodata kindlasti ka pankrotte. «Terad eraldatakse jälle sõkaldest. Oleneb kui palju kellelgi on jõudu see periood üle elada. Tagajärjed on ettearvamatud,» ütles Undrest.

Venemaa kehtestas täna kohe hakkava «täieliku embargo» enamiku toiduainete impordile Euroopa Liidust, USAst ja teistest lääneriikidest, mis on kehtestanud Moskvale sanktsioonid seoses Ukrainaga, ütles täna Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles