«Supervanade» rahvaste read täienevad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakate rahvaste klubi saab lisaks Saksamaale, Itaaliale ja Jaapanile juurde veel kümme riiki.
Eakate rahvaste klubi saab lisaks Saksamaale, Itaaliale ja Jaapanile juurde veel kümme riiki. Foto: JON NAZCA/REUTERS

Aastaks 2020 kasvab eriti eakate rahvaste klubi praeguselt kolmelt liikmelt – Saksamaa, Itaalia ja Jaapan – juba kolmeteistkümne peale, selgub reitinguagentuur Moody’se raportist.

Moody’s hoiatab ühtlasi, et nn «supervanadus» hakkab pidurdama globaalset majanduskasvu. Supervanade riikide kategooriasse lahterduvad maad, kus üle ühe inimese viiest on 65-aastased või veelgi vanemad.

Nagu vahendab Financial Times, jõuavad 2020. aastaks supervanade riikide ridadesse peamiselt Euroopa riigid, näiteks Holland, Prantsusmaa, Rootsi, Portugal, Sloveenia ja Horvaatia.

Aastaks 2030 täieneb klubi aga veelgi ning siis saab liikmeid olema juba 34. Selleks ajaks on supervanad ka näiteks Hongkong, Korea, USA, Suurbritannia ja Uus-Meremaa.

Samal ajal tabab tavaline «vanadus» – mitte «super» – 60 protsenti riikidest, millele Moody’s oma reitinguid kehtestab. Vana on rahvas siis, kui 7 protsenti elanikkonnast on vähemalt 65-aastane.

«Demograafiline nihe, mida sageli kaugema tuleviku probleemiks peeti, on nüüd käes ning hakkab oluliselt langetama majanduskasvu,» teatas Moody’se asepresident ja üks raporti autoreid Elena Duggar, kelle sõnutsi säilitab nooruse vaid käputäis Aafrika maid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles