Soome politsei hoiatab üürikorterite petuskeemi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

Ida-Soome politsei on avastanud mitmeid petuskeeme, kus interneti kaudu rendidakse välja üürikortereid, mida reaalselt isegi vaatama minna ei saa, kuid mille eest palutakse raha juba ette üle kanda.

Kahtlased, nn Google’i tõlke soome keelt kasutavad kuulutused on üleval ka hinnatud portaalides. Politsei on kindlaks teinud, et vähemalt üks petukuulutus oli postitatud Eestist, vahendab Yle.fi.

«Oleme saanud alla kümne avalduse. Ida-Soomest leidus juhtumeid, kus liikus ka raha. Tegemist oli tuhande või paari tuhande euroga. Kuid uurime ka veidi õnnelikemaid juhtumeid, kus pettus jäigi üksnes katse tasemele,» rääkis kriminaalpolitsei komissar Heikki Mansikka-aho.  

Politseinike kinnitusel on mõeldud välja erinevaid lugusid, nagu näiteks korteriomaniku lahutusprotsess või väliskomandeering, mistõttu ei saa ta elamispinda isiklikult tutvustada.  

Kuulutustes on kasutatud teavet ja fotosid, mis on ka praegu üleval või on olnud üleval korterite ja elamispindade üürimiskuulutuste portaalides.

Selles etapis, kui nõutakse raha ülekandmist välismaale, peaks aga süttima punane ohutuli. «Siin on tegemist nutikalt väljamõeldud pettusega,» kinnitas Mansikka-aho.   

Kuulutuse lõpus on tavaliselt kirjas, et üürilepe tuleb sõlmida välismaise võrguteenuse abil ja selle kaudu tuleks teha ka ettemaks. 

Politseinike oletusel võivad petturite lõksu langeda kõige sagedamini üliõpilased ja eelkõige just välismaalased, sest ei valda soome keelt ega tunne Soome üürituru traditsioone.

Nõudlus üürikorterite järele on praegu kõige suurem, mistõttu on ka petturid aktiivsed just praegu.

«Ka soomlastest tudengid, kes otsivad koolitöö tõttu omale elamispinda, võivad üksnes rõõmustada, kui saavad omale korteri üürida üksnes internetti riputatud fotode põhjal. Fotosid võib aga netti riputada ükskõik kust ja põhitarkus on ikkagi see, et pakutavale pinnale tuleb isiklikult pilk peale visata,» selgitas komissar Mansikka-aho.   

Politseinik rõhutab, et kui keegi tahab elamispinda välja üürida turuhinnast madalama hinnaga ja ilma silmast silma kohtumiseta ning ettemaksu tasumisega tundmatule välismaisele kontole, siis võib olla tegemist pettusega. Kaotatud raha ei saa ohver suure tõenäosusega mitte kunagi tagasi, lisas ta.   

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles