USA tahab blokeerida BP uued lepingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naft tootmine.
Naft tootmine. Foto: SCANPIX

Ühendriikide seadusandjad tahavad keelata ära uute avamerepuurimise lepingute sõlmimise BPga, kuna firmat ei saa tööohutuse vallas usaldada.

Nõue lisati täiendusena laiapõhjalisele naftaplatvormide ohutuse seaduseelnõule, mille esindajatekoda täna tõenäoliselt vastu võtab. Pikemas perspektiivis on BP äri USAs seega ilmselt ohus, samas peab ettepanek enne seaduseks saamist ületama mitmed takistused.

Edasisi puurimisi üritavad tõkestada ka USA justiitsiministeerium ja keskkonnaregulaatorid, kes BP ohutuseeskirjad ja nende täitmise erilise luubi alla on võtnud. BPga tegelevad ka mitmed kongressi erikomisjonid.

Juhul, kui eelnõust seadus sünnib, ei puuduta see BP olemasolevaid lepinguid. Kõigepealt peab dokument aga edukalt läbima kongressi tervikuna, kusjuures senatis võivad demokraadid teatud meetmete puhul vastuseisu kohata.

Seadusandjatelt oodatakse naftafirma karmi kohtlemist. Samas ei taheta kergekäeliselt võtta vastu seadusi, mis võiksid jätta mulje, nagu kahjustaksid nad teadlikult tööturgu ja takistaksid Ameerika Ühendriikidel oma energiaressursside kasutamist.

BP keeldus eelnõu küsimust kommenteerimast.

Samal ajal nõuavad neli demokraadist senaatorit, et BP paneks riiulile kõik oma puurimisplaanid Liibüas – kuniks selgub naftafirma roll Lockerbie pommimehe Abdel Basset al-Megrahi enneaegses vabastamises. Senaatorite hinnangul survestas BP Briti valitsust lähtuvalt oma ärihuvidest.

BP on tunnistanud, et väljendas valitsusele 2007. aastal muret, et vangide üleandmise protsess Liibüale oli liiga aeglane, mainimata aga seejuures konkreetselt al-Megrahit ega ühtegi teist vangi.  

Küsimusega on lubanud tegeleda ka USA välisminister Hillary Clinton.

Megrahi vabastati mullu Šoti vanglast humanitaarsetel põhjustel, kuna väidetavalt oli mehel elada jäänud vaid kolm kuud. Hiljem on arst kinnitanud, et Megrahil jätkub tervist veel kümneks aastaks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles