Pangad: eurootsus ei too kaasa muudatusi laenu- ja hoiuseintressides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti suuremate pankade hinnangul ei too teisipäevane lõplik kinnitus Eesti eurole ülemineku kohta kaasa olulisi muudatusi laenu- ja hoiuseintressides.

SEB Panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles BNS-ile, et laenu- ja hoiuseintressid on euro-ootuses langenud põhimõtteliselt samale tasemele.

«Hetkel on veel 5-10 baaspunktiline erinevus lühemate, ühe- kuni kahekuuliste hoiuste osas, kuid tõenäoliselt võrdsustuvad ka need intressid lähiajal,» lausus ta.

Kuna enamik Sampo Panga laenudest on juba praegu europõhised, ei toonud oodatud otsuse kinnitus siin muudatusi, rääkis Sampo Panga pressiesindaja Tõnu Talinurm BNS-ile.

«Juba käesoleva aasta algusest on tendents, et krooni- ja eurohoiuste intressimäärad liiguvad järk-järgult teineteisele lähemale. Seega juba oodatult viis eilne otsus euro- ja kroonihoiuste intressimäärad samadele tasemetele,» lisas ta.

Nordea Eesti kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv ütles BNS-ile, et suure tõenäosusega intressid ei muutu. «Lühiajaliste kroonihoiuste intressid võivad ajas väheneda ning ühtlustuda eurohoiustega.»

«Eurootsus otseselt laenuintresse ei mõjuta, kuna eluasemelaene väljastame juba pikka aega eurodes ning Euribori baasil,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask BNS-ile. Hoiuste osas on tema sõnul samuti toimunud pidevalt euro- ja kroonihoiuse intresside lähenemine ja selles osas jätkub liikumine kuni intresside ühtlustumiseni.

Euroopa Liidu (EL) rahandusministrid allkirjastasid teisipäeval Brüsselis dokumendid, mis kinnitasid lõplikult Eesti ülemineku eurole alates tuleva aasta algusest vahetuskursiga 15,6466 krooni euro kohta.

Tuleva aasta 1. jaanuarist hakkab Eestis ametliku maksevahendina kehtima euro ning kahenädalasel perioodil jääb paralleelselt käibele ka Eesti kroon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles