Panasonic hakkas Singapuris rediseid müüma

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sky Greensi vertikaalne kasvuhoone Singapuris.
Sky Greensi vertikaalne kasvuhoone Singapuris. Foto: SCANPIX

Peamiselt kodukinosüsteemide ja telerite tootjana tuntud Jaapani tehnoloogiafirma Panasonic hakkab Singapuris müüma aiasaaduseid, kirjutab Reuters.

Nimelt hakkas üks elektroonikatootja allüksus eelmisel nädalal müüma Singapuri Jaapani restoranidele sisetingimustes tegutsevas taimekasvatusfarmis valmivaid aedvilju.

Panasonic on juba mõnda aega tegelenud põllumajandustehnoloogiate arendamisega ning pea kogu oma toidust välisriikidest sisse toova Singapuri soov vähendada oma sõltuvust impordist loob selliseks eksperimendiks soodsa pinnase.

«Me näeme põllumajandust osana meie kasvuporfellist, eriti kui silmas pidada viljeluseks kõlbliku maa nappust maailmas, üha kasvavat nõudlust kõrge kvaliteediga toidu ning selle stabiilse tarne järgi,» ütles Panasonicu tehaste Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna juht Hideki Baba.

Esimese sisetingimustes käivitatud 248 ruutmeetril asuva farmi aastatoodang on küllaltki väike - kokku 3,6 tonni erinevaid aedvilju miniredistest spinatini.

Singapuris on leiutatud ka muid mooduseid kitsal pinnal taimede kasvatuseks. Näiteks on ettevõte Sky Greensi võtnud nn vertikaalsete kasvuhoonetena kasutusele 600 kolmekorruselise maja kõrgust torni, mis annavad päevas kokku umbes tonni aiasaaduseid.

Panasonic loodab kolme aasta pärast kasvatada juba 30 erinevat liiki põllukultuure ning anda 5 protsenti kogu Singapuri aedviljakasvatusest. Ettevõtte hinnangul on nende taimede lõpphind pea kaks korda soodsam, kui Jaapanist imporditav toodang.

Panasonic ei ole ainuke Jaapani kõrgtehnoloogiafirma, mis on hakanud sisetingimustes taimekasvatusega eksperimenteerima. Fujitsu kasvatab oma Fukushima provintsis asuvas tehases salatit ning Sharp Dubais lausa maasikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles