Portugal asub miljardite eurodega suurpanka päästma

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banco Espírito Santo.
Banco Espírito Santo. Foto: SCANPIX

Portugali keskpank teatas eile, et on otsustanud pumbata miljardeid eurosid maksumaksjate raha Banco Espírito Santosse, mis on riigi suuruselt teine laenuandja, kirjutab Wall Street Journal.

Banco Espírito Santo saatus on üllatav, kuna vaid mõned nädalad tagasi teatas Portugali keskpank, et laenuandjal on piisavalt kapitali, et oma emaettevõtte kehvast seisust tulenevaid probleeme üle elada.

Nimelt sattus panka omav Luksemburgis baseeruv konglomeraat hiljuti uurimise alla, kuna audiitoritele jäid silma «raamatupidamisega seotud ebaregulaarsused.»

Portugali tütarpank Banco Espírito Santo aga mitte ainult ei pakkunud oma emaettevõttele ja selle üksustele laenusid, vaid müüs ka miljardite eurode väärtuses nende võlgu oma klientidele.

4,9 miljardi euro suuruse päästeplaaniga vabastatakse ohtudest hoiustajad ja võlakirjaomanikud, panga kahjumi eest hakkavad vastutama kreeditorid ja praegused aktsionärid.

Euroopa komisjon kinnitas oma avalduses, et keskpanga poolt pakutav lahendus on vastavuses riigiabi reeglitega.

Banco Espirito Santo teatas eelmisel kolmapäeval esimese poolaasta kahjumiks 3,6 miljardit eurot, mis oli pea kaks korda kehvem tulemus, kui Portugali keskpank oli oodanud. Uurimisel selgus, et vastupidiselt instruktsioonidele oli pank siiski oma tegevusega toetanud raskustes emapanka Espírito Santo International SA.

Eelmisel kuul lahkus Espirito Santo eesotsast Ricardo Salgado, kes oli ühtlasi Espírito Santo Internationali kontrolliva Espirito Santo perekonna pea. Uus tegevjuht Vitor Bento üritas laenuandjat pankrotist päästa riikliku pangapääste fondi abil, mis teoreetiliselt peaks olema riigi finantssektori poolt rahastatud. Tegelikkuses on fond aga peaaegu tühi ning sinna süstitakse 4,4 miljardit eurot, mis on osa Portugalile kolme aasta taguse  päästepaketi krediidist.

Euroopa Liit ja IMF laenasid mais lõppenud kolmeaastase programmiga riigile 78 miljardit eurot, osa laenust ehk 12 miljardit eurot oli mõeldud hädas olevate pankade päästmiseks. Rohkem kui kuus miljardit eurot sellest rahast on veel alles.

Uute reeglite järgi luuakse laenuandja juurde nn «halb pank», kuhu suunatakse kõik riskantsed varad, mille hulka kuuluvad ka Espírito Santo poolt oma emafirma üksustele antud laenud, mille tagasimaksmise tõenäosus on üsna väike.

Praegused Espírito Santo aktsionärid, kaasa arvatud Luksemburgis asuv emapank seotakse halva pangaga ning selle tegevus lõpetatakse.

«Heasse panka» suunatakse aga kõik hoiused ning jätkusuutlikud varad ning see saab ka vajaliku rahasüsti. Samuti muudetakse panga nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles