EL tõttas pangaklientide ja investorite kaitsele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni hoone.
Euroopa Komisjoni hoone. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tegi esmaspäeval ettepanekud, mis annaks pankade ja investeerimisfirmade klientidele suurema kindluse, et nad oma rahast ilma ei jää. Samuti algatas komisjon arutelu kindlustusfirmade klientide kaitse suurendamiseks. 


Komisjoni ettepanekute kohaselt tuleks panga pankroti korral hoiused igale kontoomanikule hüvitada vähemalt 100 000 euro ulatuses. Praegune piir on 50 000 ning enne tõstmist 2008. aastal oli see vaid 20 000. Muudatus tagaks, et pankroti korral saaks 95 protsenti kontoomanikest kõik oma hoiused tagasi, samas kui enne 2008. aastat oli see protsent 88, vahendasid välisagentuurid.

Lisaks tahab komisjon enda teatel lühendada hüvitamise tähtaega kolmelt kuult ühe nädalani.

Samuti on kavas vähendada bürokraatiat hoiuste hüvitamisel. Näiteks kui inimene elab Eestis ja tal on konto pangas, mille peakorter asub Rootsis, ning see pank pankrotistub, siis talle maksaks raha tagasi Eesti hoiuste tagamise mehhanismi kaudu, millele omakorda maksaks hüvitist Rootsi vastav asutus. Praegu peab inimene hüvitise nõudmisel suhtlema vahetult asutusega riigis, kus pankrotistunud panga peakorter paikneb.

Komisjon tegi ka ettepanekud, mis peaksid kindlustama, et hoiuste tagamise mehhanismid on piisavalt rahastatud.

Kõigi nende pankasid puudutavate ettepanekute üks eesmärke on hoida ära olukordi, kus kontoomanikud arvavad, et nende säästud on ohus ning hakkavad kõik ühel ajal raha pangast välja võtma.

Lisaks esitas komisjon ettepanekud, mis peaksid rõõmustama ELis investeerimisteenuste kasutajaid. Kui investeerimisfirma ei suuda tagastada investori varasid pettuse või hooletuse tõttu, siis saab investor komisjoni kava kohaselt hüvitist vähemalt 50 000 euro ulatuses varasema 20 000 asemel. Investorid peavad ettepaneku kohaselt hüvitise saama hiljemalt 9 kuud pärast firma pankrotti, samas kui praegu võtab see vahel aastaid. Lisaks saaks investorid parema kaitse seadusevastaselt omastamise vastu juhul, kui nende varasid hoiab kolmas osapool, nagu oli hiljutise Madoffi afääri puhul.

Kui ei teki probleeme ettepanekutele Euroopa Parlamendi ja liikmesriikide heakskiidu saamisega, siis võivad need rakenduda 2012. aastal.

Lisaks neile ettepanekutele algatas Euroopa Komisjon arutelu kindlustuspoliisi omanike kaitse parandamise võimalustest. Kaalumisel on näiteks võimalus asutada kindlustuse tagatismehhanismid kõigis ELi riikides. Praegu on sellised mehhanismid vaid 12 liikmesriigis, mille tõttu 26 protsendi elukindlustus- ning 56 protsendi varakindlustuspoliiside omanikud ei saa kindlustusfirma pankrotistumisel mingit hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles