SEB: Venemaa majanduslanguse mõjud võivad kohale jõuda alles järgmise aasta jooksul

Majandus24/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kuigi Vene majanduslanguse ja Venemaale kehtestatavate sanktsioonide mõjusid on juba praegu transiidi- ja turismisektoris tunda, siis laiemad mõjud SEB panga hinnangul enne tulevat aastat kohale ei jõua.

Euroopa Liidu ja USA kehtestatavad sanktsioonid Venemaa vastu on suunatud võrdlemisi täpselt, sanktsioonid ise värsked ning nende mõjusid praegu veel analüüsida ei saa, märkis SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe panga iganädalases kommentaaris.

Otseselt mõjutab Eestit kindlasti transiidisektoris toimiv. Transiidi osas on pank selleks aastaks juba arvestanud märgatava langusega, kas või kui palju sellest sanktsioonide tõttu lisandub, on teadmata, märkis Arumäe. Eesti tarbijateni võib jõuda ka potentsiaalne nafta või gaasi hinna tõus.

Venemaa hädade nakkusena tabab langus ka teiste Ida-Euroopa riikide aktsiaturge, mis laiendab mõjude ulatust. Loomulikult väheneb ka Läti ja Leedu majanduskasv, rääkis Arumäe, kes tõi välja veel selle, et vähemalt esialgu on Venemaal endal märkimisväärsed valuutareservid, mis võivad kriisi edasi lükata.

«Osa mõjusid oli tunda juba teises kvartalis, ekspordimahtude vähenemises Venemaale. Samuti kukkus Venemaa turistide arv, kuna Venemaa kiire inflatsioon ja valuuta devalveerumine on õõnestanud Vene elanike ostujõudu. Teisel poolaastal ilmselt süvenevad ekspordi langus Venemaale ja transiitkaupade vedude mahu langus,» ütles ta ja lisas, et pikemas perspektiivis tuleb Eestil siiski otsida uusi turgusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles