Junckeri naistenappus on muutunud akuutseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström.
Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström. Foto: AFP / Scanpix

Eile sai Euroopa Komisjoni järgmine president Jean-Claude Juncker rõõmusõnumi Rootsist: nagu säutsus Cecilia Malmström, on ta «õnnelik ja austatud volinikuks nimetamise üle teiseks ametiajaks».

Seega on Junckeri nimekirjas naisi juba... kaks. Nagu kirjutab Wall Street Journal, hakkab olukord muutuma pingeliseks.

Nimelt teatas Junckeri pressiesindaja, et kui sooline tasakaal ei parane, tuleb liikmesriikidel ilmselt oma valikud üle vaadata.

«Juncker on mitmel korral selge sõnaga öelnud, et ainult kahe või kolme naisega komisjon ei ole usaldusväärne. Ta ei kavatse seda aktsepteerida,» teatas Natasha Bertaud komisjoni eilsel pressibriifingul. «Kui ühtegi lahendust ei leita, siis võib komisjoni kokkupanemine kujuneda pikemaks.»

Naisi ei nõua juurde üksnes Juncker. Volinikud peab heaks kiitma europarlament ning selle president Martin Schulz on juba öelnud, et «härrasmeeste klubi parlament ei aktsepteeri».

Esimese naisena esitati uue komisjoni kandidaadiks Vera Jourova Tšehhi Vabariigist. Kahe daami kõrval on koos Junckeri endaga kirjas viisteist meest. Komisjon on 28-liikmeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles