Praktikakohti vahendav noortefirma sulgeb huvipuuduse tõttu uksed

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeli Glükmann.
Meeli Glükmann. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkooliõpilastele ettevõtetes praktikapakkumisi tasuta vahendav organisatsioon Praktikum lõpetab tegevuse, kuna gümnasistid ei tunne praktikakohtade vastu huvi.

11. klassi lõpetanud Miina Härma gümnaasiumi õpilane Saskia Jõers käis juunikuus Praktikumi keskkonna kaudu tutvumas meditsiiniettevõtte Quattromed HTI Laborid tööga. Tema on seni ainus inimene, kes on sel suvel Praktikumi kaudu tööle saanud. Ta jääb ka viimaseks.

Quattromed HTI laboriarst Anneli Raave-Sepp ütles, et praktikant sai nende juures eelkõige tutvuda töö olemuse ja keskkonnaga. Seega pole keskkooliõpilastele praktika pakkumise eesmärk saada endale tasuta tööjõudu, vaid tutvustada huvilistele meditsiinivaldkonda, näidata, mida labor endast kujutab, ja sellega suunata noorte kutsevalikut, selgitas Raave-Sepp. «Kui meil on abikätt vaja, siis me eelistame Tartu Ülikooli tudengeid, kes on juba väikese väljaõppe saanud,» märkis ta.

Osad meditsiiniettevõtte ülesanded on siiski jõukohased ka keskkooliõpilastele. Nii sai Saskia Jõers neli päeva kestnud praktika jooksul proove ümber valda ja teste teha. Jõers märkis, et kuna ta ema töötas kunagi samas firmas, kus ta praktikal käis, oli ta valdkonnaga juba tuttav ja tundis, et tema jaoks oli praktika lihtsam kui ehk paljudele teistele gümnasistidele. Jõersi tulevikuplaane praktika otseselt ei mõjunud, kuna ta soovis juba varem arstiks õppida, kuid neiu arvates oli see kasulik lisakogemus enne kooli.

Praktikumi juhatuse esimees Ragnar Lusmägi rääkis, et vaid ühe keskkooliõpilase tööle vahendamine oli ettevõttele paras pettumus. Nimelt läks Praktikumi pilootprojekt Lusmägi hinnangul väga hästi – praktikakoha leidis kümme noort õpilast.

Praktikumi keskkonna kaudu otsisid endale teiste seas noori huvilisi advokaadibüroo Sorainen, otselaenamise ettevõte Bondora ja reisiteemaline start-up firma Like a Local. Soraineni personalijuhi assistent Tiina Erik ütles, et nemad pöördusid juunikuus mitu korda Praktikumi poole, sest polnud endale ühtegi praktikanti leidnud.

Ragnar Lusmägi möönis, et kuigi ettevõtted uurisid, miks nad pole praktikasoove saanud, võiks firmade huvi sellise teenuse järele siiski suurem olla. «Ma arvan, et sellist asja oleks mõtet teha ettevõtete initsiatiivil või kui selline programm tuleks näiteks Tööstus-Kaubanduskoja poolt,» märkis Lusmägi.

Praktikumi juht tõdes, et nad tegid ka organisatsiooni loomisel mõned valed otsused ja rahapuudus hakkas tööd takistama. «Ta (Praktikum) oli finantsiliselt nii sõltuv tegelikult ja puhtalt initsiatiivist jäi lõpuks puudu,» möönis viieliikmelise meeskonnaga ettevõtte juht. Organisatsioonil polnud ühtegi tuluallikat ja see töötas mittetulundusorganisatsioonina, mis sundis Lusmägi sõnul ettevõtet uksi sulgema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles