Transpordivahendite tootmine kasvab stabiilselt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mootorpaat Emajõel.
Mootorpaat Emajõel. Foto: Ain Protsin/Postimees

Transpordivahendite tootmine suurenes möödunud aastal vähesel määral ja sektori kasumlikkus püsis tavapärasel tasemel.

Nii mootorsõiduki osade kui muude transpordi­vahendite tootmine suurenes aastaga umbes kolm protsenti. Tootmis­mahtude kasvu taga on tootlikkuse suurenemine, kuna kvalifitseeritud tööjõu nappus ning tööjõukulude kasv sunnib keskenduma kallimatele toodetele.

Müügimaht kasvas tagasihoidlikumalt, seda eelkõige muude transpordivahendite ekspordi vähenemise tõttu. Ka pikaajaliste prognooside kohaselt on just kaupade väljavedu müügimahtude veduriks ning siseturu roll jääb pigem tagasihoidlikuks.

Peamistest eksportkaupadest oli languses turvavööde müük. Paremini läks meresõidulaevade ja mootor­paatide ekspordis, ka haagiseid müüdi välisturgudel mõnevõrra rohkem kui 2012. aastal.

Transpordivahendite tootmisega tegelevates ettevõtetes kasvas hõivatute arv aastaga umbes neli protsenti ning palk liikus Eesti keskmisega samas tempos. Tööjõu­kulud kasvasid muudest kuludest kiiremini.

Võrreldes üle-eelmise aastaga suurenesid mullu ka ettevõtete investeeringud materiaalsesse põhivarasse.

2014. aasta algas mootorsõidukite, osade ja haagiste tootjatele veidi paremini kui eelmine aasta ning Euroopa autoturul on esimeste kuude näitajate põhjal oodata kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles