Õpilased valmistavad vinüülplaatidest rõivaid ja aksessuaare

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia õpilasfirma valmistab vanadest vinüülplaatidest seinakellasid. Üks kell maksab 35 eurot.
Belgia õpilasfirma valmistab vanadest vinüülplaatidest seinakellasid. Üks kell maksab 35 eurot. Foto: Martin Ilustrumm

Täna toimus Tallinnas Viru keskuses 25. Euroopa õpilasfirmade laat, kus osalesid 38 riigi parimad õpilasfirmad, kellest kolm valmistavad tooteid vanadest vinüülplaatidest.

Vinüülplaatidest tehtud erinevaid tooteid müüs selleaastasel õpilasfirmade laadal kolm ettevõtet – Ungarist, Saksamaalt ja Belgiast.

Belgia ettevõte Time for Vinyl valmistab vanadest vinüülplaatidest 35-euroseid seinakellasid. Iga kella disainivad õpilased erinevalt, lõigates vinüülplaatidest välja erinevaid kujutisi, näiteks inimeste ja linnade kontuure.

Sakslaste õpilasfirma Plattenspieli tootevalik on laiem. Nemad teevad vanadest vinüülplaatidest lisaks kelladele kausse, telefonikorpuseid, lipse, joogialuseid, kotte ja järjehoidjaid. Ettevõttel läheb enda sõnul Saksamaal hästi, alates oktoobrist on nad teeninud ligikaudu 4000 eurot.

Ungari firma Company for Music ehk C4M ei kasuta enda toodete valmistamiseks üksnes vanu vinüüle, vaid ka raadiokassette. Vinüülidest valmistavad nemadki õlakotte, kõrvarõngaid ja kitarrimängimiseks plektrone ehk «medikaid». Kassettidest ehitavad nad lambid – suured kassetikuubikud, mis on ühendatud kassetilindiga. Kasettilambid ja vinüülplaadikotid on ettevõtte sõnul ka nende kõige populaarsemad tooted ning maksavad vastavalt 20 ja 12,9 eurot.

Company for Music ei piirdu üksnes toodete müügiga. Teenitud rahaga aitavad nad korraldada kontserte muusikutel, kes on nende silmis paljutõotavad, selgitas ettevõtte tegevjuht Balázs Tarnai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles