Electrolux proovib ookeaniprügist tolmuimejaid teha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Electroluxi meeskond Lõuna-Prantsusmaa rannikul prügi kogumas.
Electroluxi meeskond Lõuna-Prantsusmaa rannikul prügi kogumas. Foto: Electrolux

Rootsi elektroonikatootja Electrolux on asunud ookeanides hõljuvatest prügisaartest plasti koguma, et valmistada sellest tolmuimejaid.

Projekti «Tolmuimejad merest» raames peaks valmima kuus tolmuimejat ja materjali nende valmistamiseks kogub elektroonikatootja sukeldujate abil ning laineharjadelt kokku rehitsedes. Lisaks ookeanides hõljuvatele plastprügi saartele kogutakse materjali ka Vahemerest, Põhjamerest ning Läänemerest.

Läinud nädalal kogus Electrolux plastikut Rootsi läänerannikult Bohusläni lähistelt ja materjal on nüüd saadetud firma disainistuudiosse.

Valmivad tolmuimejaid hakkab Electrolux kasutama eelkõige näituseeksponaatidena, müüki need ei lähe.

Kuigi kogu ettevõtmine kannab õilist eesmärki – panna inimesi rohkem mõtlema plasti taaskasutamisele, on see saanud ka kriitika osaliseks.

Näiteks kirjutas Discovery News hiljuti, et tolmuimejate valmistamiseks vajalikku plasti pole tarvis merele otsima minna, seda on maismaalgi küll.

Probleem, miks plasti vähe taaskasutusse suunatakse, seisneb hoopis tehnoloogias -  taaskasutuses plasti kvaliteet langeb ja ilmselt läheb veel aastaid, enne kui teadlased suudavad selle mure lahendada.

Niisiis oleks projektil väljaande hinnangul hoopis teine jume, kui sellega käiksid kaasas investeeringud tehnoloogia arendamisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles