Riigi IT-arhitekt: e-riigile pole Eestis mõistlikku alternatiivi

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kütt
Andres Kütt Foto: Erakogu

Riigi infosüsteemi arhitekt Andres Kütt ütles eile õhtul Massachusettsi tehnoloogiainstituudis peetud kõnes, et e-valitsemise arendamisele puuduvad sisuliselt mõistlikud alternatiivid, vahendab riigi infosüsteemi amet.

«Eesti jaoks on e-valitsemise näol tegemist ühena vähestest võimalustest tulla toime, olukorras, kus meie rahvaarv on väike, elanikkond kahanev ja hajutatud ning looduslikke ressursse napib,» lausus Kütt. Tema hinnangul sõltub selle probleemi lahendamine sellest, kui hästi me suudame üles ehitada, mõtestada ning kontrolli alla saada e-valitsemise all asuva tehnilise arhitektuuri.

«Tehnoloogiliste protsesside tervikut nägemata on keeruline tegeleda innovatsiooniga, suhelda omavahel või naabritega ning hinnata e-teenuste mõju demokraatiale,» ütles riigi IT-arhitekt. Tema sõnul on Eesti kogemus tervet riiki hõlmava arhitektuuriraamistiku välja töötamisel laialt kasutatav kõikjal, kus ühel või teisel viisil on vaja koordineerida suure hulga eri rolle täitvate organisatsioonide tehnilist koostööd.

Ta tõi näiteks standardite koostamise, sidevõrkude ehitamise või väeliikide ühiste relvaplatvormide väljatöötamise. Andres Kütt kõneb täna Eesti e-valitsemisest ka Las Vegases toimuval konverentsil EEE'14. See on üks maailma juhtivaid e-äri, e-teenuste ja e-valitsemise valdkonna konverentse ning toimub osana kongressist World Congress in Computer Science Computer Engineering and Applied Computing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles