Eesti Energia soovib Balti elektrijaamas osaliselt turvast kasutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi Turvas Lavassaare turbarabas.
Tootsi Turvas Lavassaare turbarabas. Foto: Henn Soodla

Eesti Energia plaanib paindlikkuse suurendamiseks ja keskkonnamõjude kontrollimiseks asendada Balti elektrijaamas põlevkivi osaliselt turbaga, kokku on võimalik põlevkivi asemel kasutada turvast 10-30 protsendi ulatuses.

«Taotleme Balti elektrijaamale uut keskkonnakompleksluba laiendamaks elektrijaama kütuseportfelli, et suurendada paindlikkust ja kontrollida keskkonnamõjusid. Soovime Balti elektrijaama 11. plokis asendada põlevkivi osaliselt biokütuse kõrval edaspidi ka turbaga,» ütles ettevõtte pressiesindaja Eliis Vennik BNSile.

Tehnoloogiliselt on 11. plokis võimalik Venniku sõnul kasutada põlevkivi asemel turvast 10-30 protsendi ulatuses. Uus luba on hetkel menetluses.

Eesti Energia esitanud keskkonnaametile taotluse Balti elektrijaama keskkonnakompleksloa muutmiseks seoses kasutatavate kütuste muutumisega. Balti elektrijaama 11. plokis kavatsetakse kasutusele võtta turvast 450 000 tonni ja kivisütt 100 000 tonni aastas.

Eesti Energia jätkab Balti elektrijaamas ka teste madalama kalorsusega põlevkivi ja kivisöe segu kasutuselevõtuks, nende optimaalse vahekorra leidmiseks on ettevõttel vaja teha veel täiendavaid katseid, mille käigus uuritakse ka tehniliste täiustuste vajadust.

Lisaks põlevkivile kasutab ettevõte oma jaamades põlevkivigaasi ja biokütust ning on teinud edukad katsed ka turbaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles