Putin tegi Aerofloti juhile peapesu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Vladimir Putin arvustas riigi suurimat lennufirmat Aeroflot püüde eest suurendada kohalikku turuosa välismaiste lennukite toel.


«Te tahate domineerida kohalikul turul, aga ei taha osta Vene tehnoloogiat. See ei lähe mitte,» vahendas Bloomberg Putini ja riikliku lennufirma Aeroflot juhi Vitali Saveljevi eilse kohtumise protokolli, mis avaldatud peaministri veebilehel.

Aeroflot oli Saveljevi sõnul üks väheseid lennufirmaid, mis suutis üleilmse majanduskriisi ajal kasumit teenida. Ettevõtte 115 lennuki hulgas on aga vaid 6 Venemaal valmistaud masinat Iljušin-96, kuna Aeroflot on kaks viimast aastakümmet püüdnud tõrjuda oma nõukogulikku mainet.

Enda 25-protsendise kohaliku turuosa suurendamine on Aerofloti peamine strateegline ülesanne, et Venemaa ühinemisel Maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO) oleks lennufirma valmis konkureerima üleilmselt, ütles Saveljev Putinile. Selleks on aga vaja lennukeid juurde osta.

Saveljev teavitas peaministrit, et Aeroflot kavatseb osta 22 Boeing 787 Dreamliner lennukit ning 22 Airbus A350 lennukit. Samuti on ettevõte leppinud kokku osta 30 Suhhoi Superjet lennukit, mis valmivad osana esimesest Venemaa suurest ärilisest lennukiprojektist alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest.

Putin nimetas seda kava ebaadekvaatseks, meenutades Saveljevile Venemaal valmistatud Tupoleveid ja MS-21 lennukeid. Saveljev lubas esitada Putinile muudetud kava, mis näeb ette rohem kodumaiste lennukite ostmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles