Eksperdid: euroala lagunemine elavdaks majandust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroala lagunemine päästaks selle liikmed aastatepikkusest stagnatsioonist, kuna suurendaks nõrgemate liikmete konkurentsivõimet ning Saksamaa sisenõudlust, on kirjas majandusanalüüsi firma Capital Economics aruandes.


«Euroala ohustav kokkuvarisemine, mida paljud näevad potentsiaalse katastroofina, avaks tegelikult ukse uuele majanduskasvule, seda mitte ainult eurotsooni nõrgematele liikmetele, vaid Euroopale tervikuna,» vahendas Bloomberg eile avaldatud aruannet.

Itaalia, Hispaania, Iirimaa, Portugal ja Kreeka saaksid kiiresti suurendada oma konkurentsivõimet, kui pöörduksid tagasi enda valuutade juurde, mis odavneks ja võimaldaks ekspordil kasvada. Täielik eurost loobumine aitaks ka Saksamaad, kuna taastatud rahvuslik vääring kallineks ning paneks valitsust sisenõudlust laiendama, et säilitada töökohti ja kasvu, mis tõstaks sakslaste elustandardit, väidavad Capital Economicsi analüütikud.

ING panga analüütikud ütlesid aga kolmapäeval avaldatud aruandes, et euroala lagunemine on «mõeldav, kuid vastuvõetamatu». Lagunemisel oleks vähemalt sellele järgneval kahel aastal liikmesriikide majandustele suur negatiivne mõju, mille kõrval Lehman Brothersi hinguseleminekule järgnenud krahhi mõjud kahvatuks, oli ING analüütikute aruandes kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles