Bildt: Putini usaldusväärsus lebab lennukirusudes

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt.
Rootsi välisminister Carl Bildt. Foto: SCANPIX

Ukraina kriis selle kõikides faasides on Venemaa poolt algatatud ja mahitatud, kirjutab ajalehes Financial Times Rootsi välisminister Carl Bildt.

Sõltumata allatulistatud Malaisia reisilennuki kohta ilmnevatest täpsematest üksikasjadest lasub lõplik vastutus Moskva õlul, jätkab Bildt.

Juba juuni lõpust alates on Ukraina idaosas võimutsenud separatistid väitnud end omavat selliseid raketisüsteeme, milline nüüd ilmselt reisilennuki kallal käiku läks.

Kui see on tõsi, kirjutab Bildt, tuleb eeldada, et süsteemi ei ostetud kohalikust kauplusest. Samuti ei ole tõenäoline, et seda kasutasid külameestest vabatahtlikud.

Bildt rõhutab kolme kiire sammu vajalikkust.

Esiteks tuleb teha kindlaks ja tuua vastutusele selle kohutava teo toimepanijad. Väga oluline on teha kindlaks kasutatud raketisüsteemi päritolu ja praegune asukoht. Venemaa testiks on, kas ta teeb koostööd või mitte.

Teiseks tuleb Ukrainat igakülgselt aidata. Kindlasti ka majandus- ja finantsrindel. Kremli katsed Ukrainat destabiliseerida ei tohi osutuda tempokamaks kui liitlaste püüdlused ukrainalste olukorda stabiliseerida.

Ja kolmandaks: konflikt tuleks kuidagi lõpetada. Enne kõike eeldaks see, et Venemaa aktsepteeriks Ukrainat kui suveräänset riiki. Kaalul on suurte Euroopa osade stabiilsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles