Sarkozy skandaal jätkus politseireididega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud eile Bettencourt’ finantsnõuniku firma kontori juures.
Politseinikud eile Bettencourt’ finantsnõuniku firma kontori juures. Foto: SCANPIX

Politsei otsis läbi Prantsusmaa rikkaima naise kontori ja tema finantsnõuniku kodu, otsides kinnitust Nicolas Sarkozyle tehtud suure ebaseadusliku annetuse kohta.


Esmaspäeval on Sarkozy sunnitud televisiooni vahendusel rahva poole pöörduma, kuna temalt oodatakse konkreetseid selgitusi annetuste kohta, mis väidetavalt laekusid tema presidendikampaania tarvis 87-aastaselt L’Oréali pärijannalt Liliane Bettencourt’lt.

Rahasummad olevat vastu võtnud tänane sotsiaalminister Eric Woeth.

Paralleelselt presidendi pöördumisega peaks valitsus avaldama uurimistulemused, mis puudutavad küsimust, kas Woeth sekkus eelarveministrina Bettencourt’ maksuasjadesse.

Lisaks Sarkozyle on Liliane Bettencourt ja tema lahkunud abikaasa André Bettencourt väidetavalt toetanud seadusevastaselt ka teiste poliitikute kampaaniaid.

Bettencourt’ finantsnõuniku Patrice de Maistre advokaat Pascal Wilhelm ütles, et reide võis ka oodata, kuna prokuröride poolt korraldatud uurimine on väga laiapõhjaline. «Loomulikult on see de Maistre jaoks väsitav, kuid tal ei ole midagi varjata ja me mõistame, et politsei peab tegema oma tööd.»

Wilhelmi sõnutsi on de Maistre Bettencourt’ endise raamatupidaja Claire Thibout’ väited, nagu oleksid miljardärid regulaarselt ebaseaduslike annetuste tarvis raha välja võtnud, otsustavalt ümber lükanud.

Thibout tunnistas politseile, et de Maistre andis talle korralduse võtta Bettencourt’ pangaarvelt poliitiliseks annetuseks välja 50 000 eurot. Varahaldur eitab seda.

«De Maistre ei ole kunagi näinud, et Bettencourt’id oleksid poliitikutele raha andnud,» ütles Wilhelm.

Süüdistusi on kummutanud ka Bettencourt’ advokaat Georges Kiejman: «Selle kohta, nagu oleks Bettencourt ebaseaduslikke poliitilisi annetusi teinud, puuduvad igasugused tõendid.»

Reedel kinnitas aga Thibout’ süüdistusi ka Bettencourt’ endine sekretär Chantal Trovel, kes väitis samuti, et «Monsieur André» mitmetele poliitikutele raha jagas.

Troveli kontor paiknes Bettencourt’ kodus Neuilly eeslinnas, mille linnapeaks Sarkozy omal ajal oli. Trovel on väidetavalt tunnistanud politseitöötajatele, et annetustega olid kursis paljud härrastemaja töötajad.

Bettencourt’ ülemteener – kes tänaseks on vallandatud – salvestas salaja vanaproua ja tema nõunike eravestlusi, mis lekkisid kolm nädalat tagasi ajakirjandusse ja vallandasid Prantsusmaal poliitilise tormi, mis ei näita mingeid vaibumise märke.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles