Eesti firmad on eksportimisel ELis esirinnas

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloobus laual.
Gloobus laual. Foto: Caro/ScanPix

Eestis on eksportivate väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete osatähtsus ülekaalukalt suurim Euroopa Liidu riikide seas.


Aastail 2006-2008 tegeles vähemalt mingil ajahetkel otsese ekspordiga ligi 55 protsenti Eesti väikestest ja keskmise suurusega ettevõtetest (VKEdest). Teisel kohal asuvas Taanis oli eksportijaid umbes 40 ning ELis keskmiselt 25 protsenti. Kõige vähem ehk ligi 7 protsenti oli eksportijaid Küprosel, millele järgnes Soome 18 protsendiga, selgus Euroopa Komisjoni uuringust.

Otsese impordiga tegeles ligi 54 protsenti Eesti VKEdest. ELi keskmine ulatus 19 protsendini. Kõige suurem oli importijate osatähtsus Maltal ning kõige väiksem Saksamaal.

Uuring käsitles ka selliseid rahvusvahelistumise vorme nagu otseinvesteeringud, tehnoloogiline koostöö ja alltöövõtt. Nende kaudu olid rahvusvahelised umbes 38 protsenti Eesti ning 17 protsenti ELi VKEdest.

VKEsid, kes kasutasid vähemalt üht kuuest eelnimetatud rahvusvahelistumise vormist, oli Eestis ligi 77 ning ELis 44. Enim ehk umbes 82 protsenti oli selliseid SMEsid Kreekas ja Maltal ning vähim ehk 32 protsenti Saksamaal. Kreeka tulemusse tuleb Euroopa Komisjoni sõnul suhtuda ettevaatlikult, sest seal osales uuringus vähe mikroettevõtteid.

Euroopa VKEd on rahvusvaheliselt aktiivsemad kui USA ja Jaapani omad. Väljaspool ELi on siiski aktiivsed vaid 13 protsenti ühenduse VKEdest.

Uuringust ilmnes ka, et rahvusvahelised VKEd loovad rohkem töökohti ning on innovatiivsemad. Rahvusvahelised tegevused Euroopa Komisjoni sõnul edendavad ettevõtte kasvu ja konkurentsivõimet ning toetavad selle pikaajalist jätkusuutlikkust.

VKEd on Euroopa Komisjoni määratluse kohaselt ettevõtted, millel on vähem kui 250 töötajat ning mille aastakäive ei ületa 50 miljonit eurot ja/või aastabilansi kogumaht ei ületa 43 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles