Hiinas antakse armeesse saamiseks altkäemaksu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabastusarmee
Hiina Rahvavabastusarmee Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabastusarmeesse pääsemiseks tuleb soovijail sooritada tõsised testid. Et pojad-tütred need katsed edukalt läbiksid, poetavad pered värbajatele päris palju raha.

Ühes Jiangxi provintsi värbamiskontoris on tänavune «taks» ümmarguselt 99 000 jüaani (16 000 dollarit), kirjutab Bloomberg Businessweek.

Summa on seotud tutvuste (guanxi) tasemega, selgitas ajakirjanikele värbamisohvitser Wang, kes palus piirduda oma nime osalise avaldamisega.

Kui kontaktid on tugevad, võib altkäemaksu summa piirduda 50 000 jüaaniga. Kehvade kontaktide korral võidakse vanemailt kasseerida kuni 100 000 jüaani.

Hiina armeesse igamees ei saa ning füüsilise valmisoleku testides kukuvad läbi paljud. Noored on aga sõjaväkke saamisest väga huvitatud, kuna see tähendab stabiilset tööd ning nii mõnelegi ka väljapääsu maaelu vaesusest ja viletsusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles