ELi ähvardab avamerel nafta puurimise keeld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko lahes põhjustas naftapuurimine keskkonnakatastroofi.
Mehhiko lahes põhjustas naftapuurimine keskkonnakatastroofi. Foto: SCANPIX

Energiavolinik Günther Oettinger nõuab innustatuna USA eeskujust süvamerepuurimiste moratooriumit ka Euroopas, ärritunud naftatöösturid süüdistavad teda «täiesti põhjendamatus tõmblemises».


Oettinger pöördus valitsuste poole tungiva palvega kehtestada de facto moratoorium uute naftapuuraukude rajamisele, kuniks pannakse paika regulatsioonid, mis aitaksid välistada katastroofe, nagu juhtus Mehhiko lahes BP Deepwater Horizoniga.

«Seni, kuni täpsed põhjused meile teadmata on, tuleb lähtuda ettevaatusprintsiibist,» ütleb ta Euroopa Parlamendis esitamisele tulevas kõnes.

«Võttes arvesse tänast olukorda, peaks iga vastutustundlik valitsus sisuliselt külmutama kõik uued puurimisload ekstreemsetes tingimustes ja sügavustes.»

Voliniku ettepaneku mõistis koheselt hukka Briti tööstusgrupp Oil & Gas UK, kes esindab Põhjameres tegutsevaid naftaettevõtteid. O&GUK tegevjuht Malcolm Webb ütles, et tööstusharu on sellest «rutakast ja põhjendamatust otsusest sügavalt häiritud».

«Briti ohutuseeskirjad on palju põhjalikumad, kui USA omad,» lisas ta. «Kui päris aus olla, siis on mulle väga vastukarva, kui Euroopa Komisjon üritab sekkuda Briti süvamere tööohutuse ameti tegemistesse.»

Avamerepuurimiste keeld puudutakski ennekõike Suurbritanniat, kes on Euroopa suurim nafta- ja gaasitootja ning loodab kompenseerida toodangu langust Atlandi ookeani süvameremaardlate abiga.

Advokaadifirma Bond Pearce’i jurist Hilary Ross, kes nõustab paljusid nafta- ja gaasitootjaid, ütles samuti, et on voliniku «reflektoorsest reaktsioonist sügavalt häiritud».

«ELi üleskutse on täiesti proportsioonist väljas ja läheb ettevaatusprintsiibist tunduvalt kaugemale. Siin üritatakse tulla vastu avalikule arvamusele, selle asemel, et läheneda probleemidele ratsionaalsel,» ütles ta.

Briti valitsus ütles, et kuigi nad on pärast Mehhiko lahe katastroofi naftaplatvormide kontrolli kahekordistanud, ei saa seda kuidagi de facto moratooriumiks nimetada.

Valitsus andis samuti mõista, et on uute Euroopa avamerepuurimise regulatsioonide suhtes skeptiline, kuna «ei suuda mõista, mis lisakasu ELi raamistikust tõusta võiks».

Brüsseli volitused avamerepuurimiste valdkonnas on piiratud ning otsused antud küsimuses on liikmesriikide pädevuses. Samas aga on Euroopa Komisjonil sõna sekka öelda keskkonnaküsimustes, lisaks on neil võimalus reguleerida teatud töötervishoiu ja tööohutuse aspekte.

Oettinger soovib samuti kehtestada ELis uut nafta- ja gaasitööstuse reguleerimisstruktuuri, mille abil saaks mõjutada liikmesriikide seadusandlust ja rakendada järelevalvet riiklike regulaatorite üle.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles