Aruandega hilinevad ettevõtted trahvi ei pelga

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmine näpp
Keskmine näpp Foto: Corbis / Scanpix

Kuigi eelmisel aastal vormistati aastaaruandega hilinenud äriühingutele üle 12 000 trahvi, jättis ka tänavu ligi 37 000 ettevõtet aruande õigeaegselt esitamata.

Tähtaegselt ehk 1. juuli hommikuks oli aruande esitanud 56 331 äriühingut ehk 60 protsenti kõigist äriühingutest. Kolmapäeva keskpäevaks oli äriregistrisse lisandunud veel 5049 aruannet, kuid endiselt oli 35 protsendil ettevõtetest kohustus täitmata.

Eesti suurim reisikorraldaja AS Novatoursi aastaaruande esitamine seisab pearaamatupidaja Olga Sufijarova sõnul juhatuse allkirjade taga. Nimelt saabus ettevõtte tegevjuht Andree Uustal alles eile välisreisilt.

«Kui teile sobib, esitame aruande järgmise nädala lõpuks,» pidas Sufijarova edasise tegevuse seisukohast oluliseks ajakirjaniku nõusolekut.

Ka alkohoolsete jookidega kaupleva AS Mediato finantsjuhi Marina Lepiksoo põhjendas seaduserikkumist personaliprobleemidega. «Inimene, kes aruande koostas, on vahetunud, » ütles ta.

Lisaks tõstetakse Lepiksoo sõnul ületatud aja arvelt aruande kvaliteeti. «Aruanne lammutatakse laiali, et täpsustada ka 2008. aastat, » väitis Lepiksoo. «Eelmise aasta variant oli liiga üldsõnaline, selle aasta omasse on rohkem detaile ja lisasid juurde puistatud. »

Ekspedeerimisfirma Merktrans sekretäri asendaja Merje Lauri väitel pole ettevõte lihtsalt jõudnud aruannet esitada ja saab asjaga ühele poole nädala lõpuks. «Kontsern on niivõrd suur ja ettevõtted mööda Venemaad laiali, » põhjendas ta.

Veevarustus- ja kütteseadmeid müüva Eccua Groupi finantsjuhi Krister Aule sõnul on aruanne hilinenud auditeerimisprobleemide tõttu.

«Usun, et pääseme trahvist, sest plaan on selle nädala sees ära esitada,» jäi Aule siiski optimistlikuks.

Auditeerimismurede tõttu ei läinud õigeaegselt teele ka transpordifirma Lextrans aruanne. Ettevõtte juhataja Sven Aria sõnul tellis firma hiljuti uue audiitori, sest vana nõudis liiga kõrget hinda. Uus audiitor pole tööga aga piisavalt kiiresti valmis saanud.

«Leian, et praegustes tingimustes peaksid kõik hindu langetama, » ei mõistnud Aria vana audiitori jäikust.

Samuti kaubaveoga tegeleva ning aastaaruande esitamata jätnud Allando Trailwaysi finantsjuht Vahur Oja seaduserikkumist põhjendama ei soostunud. «Me ei ole avalik ettevõte ja ei pea midagi kommenteerima, » sõnas Oja.

Kui üle-eelmisel aastal trahviti aruandega hilinejaid 6890 korral, siis eelmisel aastal tervelt 12 275 korral.

Justiitsministeeriumi nõuniku Kadri-Catre Kasak ütles, et sel aastal esimese asjana siiski trahvi ei tehta, vaid saadetakse meeldetuletus.

Alates sellest aastast saab aastaaruandeid äriregistrile esitada vaid elektroonilisel kujul. Esmakordselt pidid tänavu äriühingute kõrval aruanded esitama ka mittetulundusühingud ja sihtasutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles