Nutikas kontaktlääts hakkab tervist kontrollima

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutika kontaktläätse kandjad saavad oma tervisest parema ülevaate.
Nutika kontaktläätse kandjad saavad oma tervisest parema ülevaate. Foto: HANDOUT/AFP

Tervishoiuteenuste pakkuja Novartis ja tehnoloogiaettevõte Google ühendavad jõud, et töötada välja nutikat kontaktläätse, mis hakkab mõõtma kandja veresuhkru taset, kirjutab The Wall Street Journal.

Kontaktläätses on väike sensor, kuhu jõuab sama väikese antenni abiga informatsioon pisarates sisalduva glükoosi kohta. Google kirjeldas läätses sisalduvat tehnikat nii väikesena, et see näeb välja nagu väikesed tükid sädelust. Kontaktläätse antenn on peenikesem kui inimese juuksekarv.

Glükoositaseme mõõtmine läätse abiga võib osutuda lihtsamaks ja ülevaatlikumaks kui praegused tehnikad, millega peavad diabeetikud tavaliselt torkama sõrmest välja veretilga.

Kui Google’i ülesandeks on nutika läätse tehnoloogia väljatöötamine, siis Novartise Alconi silmahoolduse osakond tegeleb toote litsentsimise ja müümisega.

Nutikas kontaktlääts on vaid üks paljudest toodetest, millega saab monitoorida tervist ja vormi – seesuguse kantava tehnoloogia hulk kasvab aina enam. Eelmisel kuul tõi Google turule Google Fit süsteemi, mille kasutajad saavad nutitelefoni abiga jälgida oma erinevaid tervisenäitajaid, näiteks und ja trenni. Apple tuli välja sarnase platvormiga, mille nimi on HealthKit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles