Briti õppejõudude pensioniiga teeb hiigelhüppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Enam kui 100 000 Suurbritannia ülikoolide õppejõudu seisab silmitsi senisest tunduvalt pikema pensioniea ja suuremate sissemaksetega.


Ühtlasi kaob uute liitujate jaoks viimase palgaga seotud pensioni saamise võimalus, kuna summa seotakse karjääri keskmisega.

Tööandjate sõnutsi on viimatimainitud muutus hädavajalik, kui ülikoolid just ei soovi mastaapseid kärpeid õppe- ja teadustöö vallas.Õppejõudude ametiühingu sõnutsi ähvardab ülikoole nüüd aga õppejõudude streigilaine.

Otsus läheb kinnitamiseks ülikoolide pensionifondi University Superannuation Scheme’i (USS)  halduritele, kes selle praktiliselt juba ette heaks on kiitnud.

USS on Suurbritannia suurim erasektori pensionifond, millel on 130 000 aktiivset liiget ligikaudu 400 ülikoolis ja akadeemilises õppeasutuses.

Fondis paikneb 28 miljardit naelsterlingit.Kuna õppejõudude eluiga on pikenenud, investeerimistulud kahanenud ning palgad viimase kümnendiga oluliselt kerkinud, on fond omadega miinuses.

Kärbete käigus tõuseb hetkel alla 55 aasta vanuste õppejõudude pensioniiga 60 aastalt 65 peale. Ühtlasi seotakse pensioniiga edaspidi riigipensioni saajatega, mis on tõstmisel 68 aasta peale.  

Nende jaoks, kellele veel kehtib «lõpupalga» pensioniskeem, suurendatakse omapoolseid sissemakseid. Uute liitujate jaoks hakatakse pensionisummat arvestama karjääri kesmise töötasu pealt.

Õppejõudude ametiühingu peasekretär Sally Hunt ütles, et muutused on loomulikult vajalikud, kuid nad ei tohiks olla «niivõrd drakoonilised»

«Ülikoolid valmistugu nüüd tõsisteks töökatkestusteks,» hoiatas ta.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles