Rannar Vassiljev: maksuerisused ei ole saatanast

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev ütles, et paljusid Eesti maksuerisusi ei tohiks ära kaotada ning keskenduda tuleks varamaksude tõstmisele.

Vassiljev rääkis, et tööjõumaksude vähendamisel tuleks keskenduda ennekõike keskmise ja madalama sissetulekuga inimestele. Ta selgitas, et Eesti väheprogresseeruva tulumaksu ja võrdlemisi kõrge ning täiesti proportsionaalse sotsiaalmaksu tõttu on kõrge maksukoormus just madalama ja keskmise sissetulekuga inimestel.

«Kui aastaid oli Eestis pigem fookuses suurema sissetulekuga inimeste maksukoormuse vähendamine, siis sotside koostöö Reformierakonnaga väljendus muuhulgas ka tulumaksuvaba määra tõstmises, mis võiks tulevikus saada iga-aastaseks tavaks,» sõnas Vassiljev.

«Maksuerisused ei pruugi a priori saatanast olla,» ütles Vassiljev. Ta lisas, et maksuerisuste puhul tuleb alati küsida, mis on nende eesmärk ja kas nad seda ka teenivad – Vassiljev möönis, et tihti mitte. «Arvestades, et tänane koalitsioon on maksuerisustele järgmise aasta eelarve koostamisel põhjalikult otsa vaadanud, siis väga palju ruumi nende kaotamise abil  tööjõumaksude langetamisele katet leida pole, samas mingil määral siiski.»

Vassiljev on üsna veendunud, et näiteks madalam käibemaksumäär ravimitele ja meditsiiniteenustele, raamatutele ja perioodikale, soodsam kütus põllumajanduses ja täiendav tulumaksuvaba määr pensionidel säilib ka tulevikus. Samas tuleks tema hinnangul tõsiselt kaaluda töötajate tervisesse panustamise maksustamise kaotamist: «See eeldaks loomulikult väga piiratud loetelu teenustest, millele see rakenduks, vältimaks soodustuse põhjendamatut ärakasutamist. Maksustada tervise kahjustamist (alkoholi ja tubakat) ning soodustada selle taastamist, on igati mõistlik.»

Vassiljev arvab, et et püüdes leida katteallikat väiksema- ja keskmisepalgaliste tööjõumaksude vähendamisele, on mõistlik vaadata varamaksude suunas. «Selles osas oleme Euroopa Liidus viimased, elik meie varakad panustavad riigieelarvesse kõige vähem,» nentis ta, «varamaksudele on väikseim majandust pärssiv mõju ning selle suurendamist on meile ka regulaarselt näiteks OECD eksperdid soovitanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles