Maksumaksjate liit: maksuerandite kaotamine ja käibemaksu tõstmine Eestit ei aita

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis.
Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis. Foto: Postimees.ee

Eesti Maksumaksjate liit suhtub kriitiliselt Jürgen Ligi ettepanekusse vähendada tööjõumakse maksuerandite kaotamise ja tarbimismaksude tõstmisega.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis rääkis, et tööjõu kõrge maksukoormus on probleem, mis on ja jääb kogu Euroopas ja seda on väga raske lahendada. «Asi on selles, et tööjõud, see tähendab inimesed tahavad erinevalt kinnisvarast, aktsiatest või pangahoiustest saada pensioni ja raviteenuseid ning selle finantseerimiseks maksavad nad sotsiaalmaksu, mida kapitalilt ei maksta.»

Lehis lisas, et see ei tähenda, et tuleks üldse loobuda tööjõumaksude alandamisest, eriti kuna eelkõige madalapalgaliste maksukoormus on Eestis üle Euroopa keskmise. Selle vastu aitaks Lehise sõnul kõige paremini maksuvaba tulu tõus.

Maksuerandite kaotamine pole Lehise arvates tööjõu maksukoormuse vähendamiseks lahendus, kuna Eestis on maksuerandeid nii vähe, et nende kaotamisest ei saa märkimisväärset lisaraha, eriti kui arvestada, et mingi osa lisarahast tuleks sihtgrupile toetustena tagasi anda.

«Maksueranditele võib läheneda mitut moodi – mõni unistab nn «puhtast maksuõigusest», mida ei oleks «risustatud» sotsiaalpoliitikaga, mõni lähtub sellest, et maksuametil oleks lihtsam töötada, mõni võib-olla sellest, et saada rohkem võimu ja kontrolli, see tähendab rohkem raha, mida «eraldada» ja toetustena jagada,» lausus Lehis.

Tema arvates tuleb iga maksuerandit vaadata ükshaaval ja hinnata, kas on lihtsam ja otstarbekam anda maksusoodustust või maksta toetusi. «Eriti teades varasemaid kogemusi, kus alguses rahandusministeerium lubab kaotatud maksusoodustust asendada täiendavate toetustega, aga hiljem «unustab» selle lubaduse,» sõnas ta.

Maksumaksjate liit ei toeta ka käibemaksu tõstmist, kuna on põhimõtteliselt vastu kõikide maksude tõstmisele ja uute maksude kehtestamisele. Lehis märkis, et Eestil on piisavalt alternatiive nii kulude kärpimiseks kui olemasolevate maksude paremaks kokkukogumiseks. Tema hinnangul võiks pigem anda mõningaid maksusoodustusi, mis toetaksid uute ettevõtete asutamist ja töökohtade loomist, millest tekiks täiendav maksutulu. «Teisisõnu - mitte maksumäärasid pole vaja tõsta, vaid suurendada maksubaasi,» selgitas ta.

Eesti rahanduspoliitika kohta ütles Lehis: «Enne kui minna teisi õpetama, tuleks endal asjad korda saata. Ma ei usu, et keegi Euroopas on väga huvitatud härra Ligi loengutest. Igal valitsusel on oma valijad, kelle valikute järgi kujundatakse muuhulgas ka maksupoliitikat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles