Võidulainel Argentinat ootavad kohtumised Hiina ja Venemaaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina president Cristina Kirchner.
Argentina president Cristina Kirchner. Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP

Lisaks pühapäevasele MMi finaalile Saksamaaga on Argentinal ees veel teisigi tähtsaid kohtumisi: laupäeval astub Buenos Airesest läbi Vene president Vladimir Putin, nädal hiljem tuleb külla viimase Hiina ametivend Xi Jinping.

Vene ja Hiina riigipeade tulemise taga on tuleval nädalal Brasiilias toimuv nn BRICSi tippkohtumine, kuhu lisaks lause alguses mainitud maadele kuuluvad ka India ja Lõuna-Aafrika.

Nagu kirjutab Financial Times, huvitavad nii venelasi kui hiinlasi ilmselt Patagoonias paiknevad üüratud Vaca Muerta kildagaasi- ja naftavarud – suuruselt teised kogu maailmas. Argentina vajab nimetatud varude arendamiseks meeleheitlikult välisinvesteeringuid.

Buenos Aires on olnud kapitaliturgudest sisuliselt isoleeritud alates maksekatkestusest ligi 100 miljardi dollarilise laenusummaga aastal 2001. Suhted välisinvestoritega on järk-järgult normaliseerumas ning viimastel kuudel on valitsus lahendanud terve rea vaidlusküsimusi.

Ekspertide ja analüütikute hinnangul tähistavad Xi ja Putini visiidid laenukohustuste mittetäitmise tõttu paariariigi staatusse sattunud Argentina jaoks olulist verstaposti teel võidukama tuleviku poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles