Brüssel hakkab Google’it pitsitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin Almunia
Joaquin Almunia Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquin Almunia lubas eile hakata hoolikalt uurima kolme ettevõtte, nende hulgas Microsofti kaebusi, nagu oleks Google neid oma otsingutulemustes ebaõiglaselt «allapoole» surunud.

Almuina oli küll oma sõnavõtuga antud teemal pikalt viivitanud, kuid hoiatas nüüd, et ükski ettevõte ei tohi internetiturul konkurentsireegleid eirata ja jõuga liidripositsiooni hoida.

«Töö on alles algstaadiumis, kuid kuna otsingutulemused on konkurentsi seisukohast niivõrd oluline valdkond, kavatsen ma süüdistusi põhjalikult vaagida,» ütles Almunia Londonis.

ELi voliniku kommentaar tuli alles viis kuud pärast kaebuste esitamist. Samas spekuleeritakse Brüsselis üha valjuhäälsemalt, et ametlik otsinguäri juurdlus käivitub juba paari kuu pärast – tõenäoliselt peale suvepuhkust.

Almunia ütles, et rakendab internetikonkurentsile samu reegleid, mis kehtivad «segu ja telliste maailmas». Nagu Google ja Facebook on tõestanud, pälvivad internetikajastused üha suuremate masside tähelepanu.

«Kui firmadel õnnestub kindlustada endale tugev turupositsioon, tekib risk, et nad hakkavad sellest lähtuvalt ka teisi turgusid domineerima,» ütles Almunia.

Almunia andis mõista, et konkurentsiametnikud tegelevad alles andmete kogumisega ja hoiavad ettevõttega pidevalt ühendust. Ametlikku otsust uurimise alustamiseks veel tehtud pole.

Google väljendas eile veendumust, et on tegutsenud igati Euroopa konkurentsiõiguse piires.

«Me vastame meelsasti voliniku ja tema meeskonna küsimustele, selgitame Google’i otsingumootori ülesehitust ning põhjendame, mille alusel me kasutajatele kõige asjakohasemaid ja kasulikumaid tulemusi pakume,» ütles firma.

Almunia ütles, et soovib edendada kohalikku innovatsiooni, viidates sellele, et Ameerika tehnoloogiaettevõtteid sunnitakse edaspidi suuremale avatusele, läbipaistvusele ja koostööle – eriti mobiiltehnoloogial ja pilvandmetöötlusel põhinevate internetiteenuste valdkonnas.

«Nagu kõik hästi teavad, on Euroopa võrkude tase kõrge ja meil on selles sektoris palju tugevaid ettevõteid. Aga ikka ja jälle leiame end tõrjutud seisundis,» ütles ta. «Kõik suuremad veebiteenused on välja arendatud teisel pool ookeani. Me ei tohi digitaalvaldkonnas enam pidevalt rongist maha jääda.»

Alumunia kritiseeris «suletud» internetisüsteeme, mis võivad «sisuliselt uut innovaatorite põlvkonda takistama hakata».

«Internet, nagu me seda täna tunneme, ei oleks saanud olla nii edukas, kui seda poleks ehitatud avatud, vastastikku kasutatavatele standarditele ja protokollidele,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles