Ligi: maksusüsteemi tuleks muuta nii Eestis kui Euroopas

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eile kohtusid Euroopa Liidu rahandusministrid ning arutlesid eelkõige maksukiilu ja tööjõu maksukoormuse vähendamise üle.

Rahandusminister Jürgen Ligi rääkis, et maksukoormus tuleks mujale viia sotsiaalmaksult. Muudatuse kompenseerimiseks tuleks tema sõnul kaotada maksuerandid. «Mõni [Euroopa] riik on seda julgenud ka välja öelda, aga maksuerandid on sotsiaalse õigluse seisukohalt kõige julmemad,» lausus rahandusminister, «Eesti kuulub sinna, mida Euroopa on harjunud nimetama sotsiaalselt ebaõiglaseks. Igasugused eluasemelaenu intressid ja taolised käibemaksu madaldatud määrad ei jagune sotsiaalselt efektiivselt, eriti nendes riikides, kus palgatase on madalam ja tarbimisosakaal sissetulekutest suurem.»

Minister rääkis, et majanduse seisukohalt oleks mõistlik tõsta käibemaksu, varamakse ja tarbimismakse üldiselt. «Kergelt see kõik muidugi ei tule,» tõdes ta.

OECD on andnud kõikidele riikidele suuniseid maksuerandite kaotamiseks. Ligi ütles, et ära võiks kaotada kõik maksuerandid peale maksuvaba miinimumi ja pensionisamba. «Teiste puhul ikkagi annab põhjendusi otsida,» lisas ta.

Kuigi ravimite puhul pole olnud plaani maksuerandeid kaotada, saaks Ligi hinnangul haigekassa kaudu põhimõtteliselt ka need täielikult kaotada.

Ligi selgitas, et mõnel juhul on hädavajalik maksuerandid kompenseerida, näiteks lastega perede puhul, et kehvemas olukorras inimesed ei kannataks. «See raha tuleks ikkagi samasse sektorisse tagasi anda, aga tõhusamalt kui maksusoodustuste kaudu,» ütles minister.

Varamaksudega on Eestis olukord Ligi kirjeldusel keerulisem, sest vara kogumid on väiksed ja laenudega koormatud. «Küll aga maamaks on selline õiglane maks, kus majandus ei kannataks, kui see oleks rohkem seotud turuhinnaga kui see praegu on,» arvas ta.

Ligi ütles, et Euroopa maksusüsteem on praegu koormav ja ebatõhus, samas kui Eesti maksusüsteem on tema sõnul üle keskmise. «Aga kui vaadata valupunkti – tööjõumakse, siis oleme täpselt Euroopa keskel ja me võiksime ikkagi konkurentsis pigem ees olla,» nentis minister, avaldades arvamust, et muuta tuleks nii Eesti kui Euroopa maksusüsteemi.

«Seda sõnumit siin kodus väga ei usuta, arvatakse, et see on mingi propaganda. Aga Euroopas on selgelt teadvustatud, et töö, mitte ainult kapitali maksustamine tähendab majanduse pidurdamist,» teatas minister, «töö maksustamisega on mindud Euroopas väga liiale.»

Teemaga on Euroopas Ligi sõnul keeruline tegeleda seepärast, et tööjõukulu pole kõrge mitte kogu spektri ulatuses, vaid suuremate palkade puhul. Ligi selgitas, et suurt maksukiilu tekitab Euroopas teatud sektorites astmeline tulumaks. «Populaarne on rääkida väiksepalgalistest, kuigi majanduse konkurentsivõime seisukohast on see ülemine spekter pehmelt öeldes sama oluline – pigem isegi olulisem,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles