Töötamise register tõi nädalaga 12 400 uut töölepinguga töötajat

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliameti andmetel on esimesel nädalal töötamise registrisse lisandunud peale haigekassast üle tulnud kannetele veel 29 000 töötaja ligi 31 000 töötamist. Nendest 12 400 on töölepingu alusel töötajad, kelle registreerimise kohustus oli ka enne 1. juulit.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul näitab suur hulk lisandunud töölepingulisi töötajaid, et registri käivitamine on olnud edukas ja avaldanud soovitud mõju. «Hiljemalt septembris saame ka näha, palju lisandunud töötajate eest on tööandjad tasunud sotsiaal- ja tulumaksu ning hinnata reaalset mõju maksutulude laekumisele,» lisas Reitmann.

«Esimese nädala kogemus näitab, et ka töötajad tunnevad huvi oma töötamise andmete kohta ning on esinenud juhtumeid, kus kannet registrist ei leitagi. On oluline, et töötajad nõuaksid tööandjalt sel juhul oma töötamise registreerimist. Ümbrikupalgaga nõustumine jätab töötaja ilma mitmest olulisest riiklikult pakutavast sotsiaalsest garantiist, nagu ravikindlustus, töötuskindlustus, vanaduspension ja vanemahüvitis,» märkis Reitmann.

Maksuhaldur käis eelmisel nädalal ka äriühingutes ja objektidel, et uurida, kuidas on ettevõtjad uue süsteemi vastu võtnud. «Valdavalt olid tööandjad muudatustega kursis ning oma töötajad juba registreerinud. Üksikud registreerimata töötajad aitas maksuhaldur uude süsteemi kanda,» rääkis maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Jaanus Värk.

Värk lisas, et maksuhaldur jätkab sel nädalal nõustamisele suunatud kohapealsete vaatlustega. «Kuna suvel on palju avalikke suurüritusi, siis tuletame ka seal tegutsevatele ettevõtetele meelde, et kõik töötamised peavad enne faktilist tööleasumist olema registreeritud. Eeldame, et järgmiseks nädalaks on kõik tööandjad oma andmed jõudnud üle kontrollida ning juuli teises pooles võib maksuhaldur registreerimise kohustuse mittetäitmisel alustada ka menetlusi,» lisas Värk.

Töötamise registris sisalduvad andmed on edaspidi aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Registrit hakkavad kasutama maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon, haigekassa, politsei- ja piirivalveamet. Maksu- ja tolliameti eesmärk on töötamise registri abil vähendada ümbrikupalga maksmisel otseselt töötajatele tekitatud kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles