Tervishoid tikub krediitkaardiinfo pealt tõbesid ennustama

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikides hakatakse tarbijate krediitkaardiinfo põhjal haigusi ennetama.
Ameerika Ühendriikides hakatakse tarbijate krediitkaardiinfo põhjal haigusi ennetama. Foto: Panther Media/Scanpix

Kujutage ette, et saate tohtrilt hoiatavas toonis telefonikõne, kui olete loobunud jõusaali liikmekaardist, ostate poest rohkem kommi või otsite rõivaid kogukamate kodanike kauplustest.

Põhja- ja Lõuna- Carolina osariikides USAs ei ole selline situatsioon enam mägede taga, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Nimelt on sealne tervishoiusüsteem Carolinas HealthCare hakanud uurima kahe miljoni inimese tarbimisharjumusi, mida kasutatakse terviseriskide ennustamiseks algoritmide abil – et arst saaks sekkuda enne haigestumist.

Carolinas HealthCare ostab infot vahendajatelt, kes sorteerivad avalikke arhivaale, säilitavad lojaalsusprogrammide tehinguid ning krediitkaartidega sooritatud oste.

Tarbijakulutuste info võib anda inimesest põhjalikuma pildi kui arstikabineti külastused või analüüsitulemused, usuvad Carolinas HealthCare’ i spetsialistid.

Paljude patsientide silmis on tegemist ebameeldiva ja nende privaatsust rikkuva tendentsiga. Nendega nõustuvad ka mõned asjatundjad. «Kui arstil on info juba [ette] olemas, võib tekkida olukord, kus arsti ja patsiendi vahel ei toimu enam infovahetus, vaid käitumisalane inkvisitsioon,» ütles Santa Clara ülikooli tervishoiueetika ekspert Ryan Holmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles