KOVi firmade juhid tegid tehinguid iseendaga

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arved.
Arved. Foto: SCANPIX

Riigikontrolli auditist «Valdade ja linnade osalemine äriühingutes ja sihtasutustes» selgub, et mitmete kohalikele omavalitsustele kuuluvate firmade juhid on teinud tehinguid iseendaga või enda firmaga ületades nii neile antud volitusi.

Auditis selgus, et 10 ühingus 17st esines ühingu ja selle juhtorgani liikme või sellega seotud teiste juriidiliste isikute vahelisi tehinguid.

Enamasti oli tehingupartneriks juhtorgani liikmega seotud teine ühing ning tehingu objektiks näiteks vara rent või müük, turundus- või reklaamiteenus, heakorrateenus vms.

Juhatuse liige oli ühingut esindades teinud vahetult iseendaga tehingu ühes auditeeritud ühingus - OÜs Helme Teenus. Kuna selliseks tehinguks ei olnud nõukogu nõusolekut, rikuti sellega seadust.

Korruptsioonivastast seadust on rikutud ning tehtud huvide konfliktiga tehinguid kolmes ühingus. Lisaks nimetatud OÜ-le Helme Teenus veel SAs Kiili Varahaldus ning Padise Grupp OÜs.

Nimetatutest esimeses on juhatuse liige sõlminud ühingut esindades ühingu vara kasutamiseks
iseendaga rendilepingu, ülejäänutes on juhatuse liige aktsepteerinud oma allkirjaga arveid, mis esitatud või saadud seoses tehingutega juhatuse liikme teise ühinguga. Kahes esimeses ühingus on selliste tehingute väärtus jäänud auditeeritud perioodil alla 2000 krooni, kuid Padise Grupp OÜs on juhatuse liige ostnud iseendaga seotud firmadelt või müünud neile kaupu samal perioodil kokku ca 94 000 krooni väärtuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles