Saksa majandus muinasjutuliselt edukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa jalgpallikoondise poolehoidjad.
Saksamaa jalgpallikoondise poolehoidjad. Foto: SCANPIX

Saksamaa majanduse hämmastav elavnemine on teretulnud vastukaaluks teiste piirkondade süngetele väljavaadetele.

Saksa tööstustellimused kasvasid aprillis märtsiga võrreldes 2,8 protsenti ning olid ligi 30 protsenti paremad, kui aasta tagasi.

Isegi kui maikuu näitajad nii roosilisteks ei osutu, on tugev positiivne trend pealtnäha vääramatu.

Saksa firmadest räägitakse, et kõik taastub lausa välgukiirusel. Mercedes-Benz teatas, et juunikuu oli parim kogu nende firma ajaloos. Müük läks mullusega kõrvutades üles 13 protsenti. Hiinas müüdi maha lausa 13 700 Mercedest – ligi kolm korda rohkem, kui 2009. aasta juunis.

Sakslaste ümber on tänu tellimuste kasvule ja jalgpallimeeskonna edukale esinemisele Lõuna-Aafrikas kujunemas atmosfäär, mida võib võrrelda aastaga 2006, mil nad ise MMi korraldasid. Meeleolu võtab hästi kokku hiljutine kohalik kinohitt «Deutschland. Ein Sommermärchen» (suvemuinasjutt).

Sakslaste optimism toob ühtlasi leevendust ülejäänud eurotsoonile ja aitab ehk hoida ära kahekordse majanduslanguse.

Augusti keskpaigas avaldatavad eurotsooni sisemajanduse kogutoodangu näitajad viitavad 0,8-protsendilisele kasvule eelmise kolme kuuga võrreldes, kusjuures Saksa kasv tuleb 1,1 protsenti, kirjutab Saksa kindlustusettevõte Allianz.

Aasta kokkuvõttes peaks eurotsooni majandus kasvama 1,5 protsenti, Saksamaa kasvuks prognoositakse 2,3 protsenti. «Saksamaa tuules peaks olema võimalik võlakriisist jagu saada,» ütles Allianzi peaanalüütik Michael Heise.

Mõned analüütikud leiavad aga, et kasvukõvera tipp võib käes olla. Nende sõnutsi rõhutab kasvuspurt seda, kuidas Saksamaa lõikas oma kvaliteetse tööstustoodanguga globaalmajanduse kasvust enam kasu, kui ülejäänud Euroopa. Euro märgatav nõrgenemine, mis oli kaubavahetusega kaalutult aastatagusega võrreldes 10 protsenti, aitas tõsta Saksa toodangu konkurentsivõimet.

Möödunud nädalased tootmisnäitajad osutavad aga sellele, et globaalne kasv on maha käimas. Muuhulgas ka Hiinas. Euro on aga tasapisi ülespoole rühkima hakanud.

UniCrediti analüütik Münchenis Andreas Rees lisas, et Saksamaale tuli kasuks ka see, et firmad viimasel aastal kõikjal oma varusid täiendasid. See protsess peaks varsti lõpule jõudma. «Sommermärchen kestab veel paar kuud, kuid keskmises perspektiivis olen ma üsna skeptiline,» ütles ta.

Juunis aeglustus uute eksporttellimuste laekumine märgatavalt ning osutub ilmselt viie kuu viletsaimaks, selgub Saksa tööstusettevõtete ostujuhtide indeksitest.

«Euro nõrkust arvestades on see praeguses staadiumis märkimisväärne,» ütles Rees.

Saksa tehased ei tööta siiski veel kaugeltki täisvõimsusel. Kuigi võimsust kasutati ära 79,8 protsendi ulatuses, mis on Euroopa Komisjoni andmetel eurotsooni parim, jäädakse ajaloolisele keskmisele 84 protsendile selgelt alla.

Sisenõudlus on osutunud oodatust paremaks ning see peaks mõjuma edasisele kasvule hästi. Töötusmäär langes juunis juba 12 kuud järjest, hetkel on Saksamaal ilma tööta 3,23 miljonit inimest.

Samas oli Saksa tarbijate panus majanduskasvu ka juba enne kriisi USAst ja Suurbitanniast väiksem. Eurotsooni ja eriti Hispaania, Portugali, Iirimaa ja Kreeka kokkuhoiumeetmed summutavad aga kasvu kogu kontinendil. Nii et muinasjutu lõpp ei pruugi siiski olla õnnelik.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles